Сімейний лікар захворів або звільнився: що робити / фото ua.depositphotos.com

Кожен з нас досить часто стикався з ситуацією, коли не міг потрапити на прийом до сімейного лікаря, з яким підписана декларація: лікар або захворів, або пішов у відпустку, або зовсім звільнився.

У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, як діяти в такій ситуації.

І так, якщо ваш сімейний лікар захворів, то медичний заклад обов'язково має призначити йому заміну. Про таку заміну зазвичай інформують пацієнтів декількома способами:

Відео дня
  1. оголошенням безпосередньо в самому медзакладі;
  2. на веб-сайті установи;
  3. на сторінці в соціальній мережі;
  4. телефоном пацієнтам, які були до лікаря записані.

Якщо лікар відсутній за іншими непередбаченими обставинами, то медустанова повідомляє про це в перший же день.

Читайте такожПонад 78% українців уклали декларацію з лікарями-НСЗУ

Якщо відсутність лікаря запланована (відпустка, відрядження, планове лікування), то пацієнтів про це повинні проінформувати не пізніше ніж за один тиждень.

Якщо вам раптово знадобилося звернутися до сімейного лікаря, а він на лікарняному, то варто дізнатися, хто його зараз замінює.

"Майже в кожній поліклініці та амбулаторії є черговий лікар, який приймає пацієнтів", - зазначили в НСЗУ.

Що робити, якщо ваш сімейний лікар звільнився

Часто пацієнти укладають декларацію з лікарем і після цього довгий час не звертаються, а при візиті в амбулаторію або поліклініку з'ясовують, що сімейний лікар тут вже не працює. Зазвичай в такій ситуації пацієнту пропонують укласти декларацію з іншим сімейним лікарем в медустанові, на вибір.

Також можна укласти декларацію в іншому медичному закладі - у пацієнта є таке право. Вибрати лікаря можна на сайті НСЗУ.

Крім того, Центри первинної медичної допомоги зобов'язані інформувати пацієнтів про звільнення тих лікарів, з якими підписані декларації. Зазвичай така інформація розміщена в медустановах, на сайті закладу або на сторінці установи в соціальних мережах. Також пацієнтів можуть повідомити особисто - через телефон або іншим способом, який раніше вибрав пацієнт. У медзакладі повинні протягом одного місяця повідомити пацієнтів про те, що у нього закінчується термін укладеної декларації через звільнення сімейного лікаря.

Для укладення декларації з новим сімейним лікарем потрібно: отримати згоду лікаря після візиту до нього, принести всі необхідні документи, підписати декларацію.

Раніше УНІАН розповідав, як вибрати кваліфікованого психолога.

Вас так само можуть зацікавити новини