Зеленський підписав закон, який дозволяє дистанційну торгівлю ліками / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до статті 19 закону "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами" №904-IX, який Верховна Рада ухвалила 17 вересня.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, цей документ на законодавчому рівні врегульовує дистанційну торгівлю ліками.

Зокрема, закон дозволяє компаніям, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, здійснювати їх електронну роздрібну торгівлю (за винятком окремих категорій ліків), а також організовувати та здійснювати доставку ліків кінцевим споживачам, серед іншого із залученням третіх осіб на договірних засадах.

Відео дня

Читайте такожУкраїнці розказали, скільки за місяць витрачають на ліки та лікування

Документ встановлює перелік основних вимог до дистанційної торгівлі ліками для аптечних закладів, вимог до зберігання, відпуску та їхнього транспортування.

Згідно із законом, продавець має право доставляти ліки споживачеві власною кур’єрською службою або залучати на договірних засадах кур’єрські служби доставки, операторів поштового зв’язку, які повинні дотримуватися умов зберігання медикаментів. Відповідальність перед споживачем за збереження якості лікарського засобу та дотримання визначених виробником умов його зберігання несе компанія-продавець, яка здійснює електронну роздрібну торгівлю.

"Таким чином, ліки стануть доступнішими для громадян, оскільки навіть у віддалених районах буде можливо замовити медичні препарати до відділення пошти. Також закон гармонізує чинне законодавство України у сфері дистанційної торгівлі ліками із законодавством Європейського Союзу", - додали в ОП.

Торгівля лікарськими засобами

  • 17 вересня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроект, який легалізує дистанційну роздрібну торгівлю лікарськими засобами.
  • Зокрема, закон встановлює вимоги до суб'єктів роздрібної торгівлі ліками в питанні дистанційної торгівлі.
  • Згідно із законом, забороняється електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами, реалізація яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів; лікарськими засобами, обіг яких відповідно до закону вимагає наявності ліцензії на діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів; а також сильнодіючими, отруйними, радіоактивними та імунобіологічними лікарськими засобами, перелік яких визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.