Максим Степанов / фото REUTERS

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сподівається, що Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) запрацює з 2021 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МОЗ сказав на брифінгу.

"Ми пішли дуже швидкими кроками щодо розбудови по всій країні центрів трансплантації. Ми долучаємо відповідно медичні заклади, змінюємо нормативні документи. Там дуже багато треба всього змінити, прийняти нормативних документів, щоб побудувати систему, яка буде безпечна, правова, яка нам дозволить увійти у перелік країн, які є одними з лідерів у світі по трансплантації, таких як Іспанія, Сполучені Штати Америки, Німеччина", - сказав Степанов.

Відео дня

При цьому міністр висловив переконання, що українська медицина може досягнути такого рівня.

Читайте такожУряд затвердив тарифи на послуги з трансплантації органів

"Те, що стосується єдиної державної системи з питань трансплантації, - це одна із основних складових цієї системи. Що робить ця система? Там складаються відповідні реєстри, реєстри донорів, реєстри реципієнтів, тобто людей, які потребують трансплантації", - додав Степанов.

Він зазначав, що фахівці розробляють електронну систему трансплантації з усіма необхідними елементами захисту.

"Завдання, яке поставлене перед відповідними фахівцями, - щоб ми змогли цю систему удосконалити, розробити і запустити вже починаючи з 1 січня. Я дуже хочу, щоб ми запустили з 1 січня. Нам дуже багато треба зробити", - наголосив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, за даними МОЗ, понад 5 тис. українців очікують на трансплантацію органів.

У 2018 році Верховна Рада ухвалила закон, що регулює в Україні застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини. Законом, серед іншого, передбачено створення ЄДІСТ.

Наприкінці 2019 року парламент вніс зміни до закону, якими відтермінував запуск системи до 1 січня 2021 року.