Коли малюк потрапив до лікарні, ноги вже були слабкі \ фото УНІАН

У Рівненській області маленький хлопчик, в якого напередодні підтвердили поліомієліт, в даний час вже не стає на ноги.

Малюку рік і чотири місяці, він виховується в родині, де десятеро дітей. Коли він потрапив до лікарні, ноги вже були слабкі. Згодом діагноз підтвердили.

Дитина не була вакцинована від цієї хвороби, оскільки батьки свідомо відмовлялися від обов’язкових щеплень з релігійних міркувань. Під час обстеження родини, фахівці виявили вірус ще у шістьох дітей, але парезу кінцівок в них немає.

Читайте такожВ Україні рівень охоплення вакцинацією дітей віком до одного року становить 42-48%

Наразі фахівці проводять епідрозслідування, адже поліомієліт - вірусна інфекція. Його можуть підхопити як невакциновані діти, так і дорослі - найчастіше через брудні руки, їжу та воду. Хвороба здатна уражати центральну нервову систему і призводити до паралічу. Ці процеси попри лікування, незворотні, йдеться в сюжеті ТСН.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня в Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу у дитини з Рівненської області. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2).

"Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з симптомами парезу нижніх кінцівок", - йшлося у повідомленні МОЗ. Там додали, що в облась відправили команду епідеміологів та вірусологів. Вони проводять роботи з реагування на епідзагрозу: пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи.

***Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому щеплення від цієї хвороби діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми: в більшості випадків хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

Всі вони становлять суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.