'Велике будівництво' рятує життя: в новому Полтавському кардіоцентрі вперше провели операцію на відкритому серці

У Полтавській області вперше провели хірургічну операцію на відкритому серці – аортокоронарне шунтування. Обласний кардіоваскулярний центр, в якому відбулася операція, був збудований минулого року в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про це повідомляє Полтавська ОДА. 

"Для медицини області – це історичний момент і крок у майбутнє. Пацієнт – 70-річний житель Кременчука. Наразі він почувається добре та дихає самостійно. Ця унікальна для Полтавщини операція є результатом нашої консолідованої роботи: медиків, будівельників, державної й обласної влад", – заявив очільник області Олег Синєгубов.

Відео дня

В Україні 49 кардіохірургічних центрів, 34 із них виконують операції на відкритому серці, розповів директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова Василь Лазоришинець, який керував операцією.

"Відсьогодні Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр став повноправним хірургічним центром, адже виконана перша операція зі штучним кровообігом у регіоні. Це дасть можливість оперувати на європейському рівні", - зазначив він.

Аортокоронарне шунтування проводиться у випадку ураження більше трьох судин. Хірурги беруть вену із ноги і вшивають її між аортою і коронарною артерією.

За словами голови облдержадміністрації, в Україні є потреба на аортокоронарне шунтування, адже зараз виконується 140 операцій на 1 мільйон населення порівняно з показником у 1300-1800 операцій за кордоном.

"Місцеві хірурги їздитимуть до Києва, щоб брати участь у повсякденній роботі інституту імені Амосова та за кілька років самостійно проводити такі втручання. До 2027 року ми поставили собі амбітну мету: сформувати доступну та якісну медицину на всіх рівнях: від маленького села до великого міста. Саме це і передбачає наша Стратегія розвитку Полтавської області, саме для цього ми й будуємо такі кардіоцентри", - наголосив Синєгубов.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко розповів, що цього року президентська програма продовжить розвиток медичної інфраструктури регіонів. Зокрема, протягом року планується побудувати та оновити 177 приймальних відділень лікарень.