Яйця дуже корисні для здоров'я / / фото ua.depositphotos.com

Ранкова яєчня може не тільки дати заряд енергії до обіду, а й зміцнити скелет. Нове дослідження показало, що споживання цільних яєць пов'язане з більшою мінеральною щільністю кісток.

Нове дослідження може закріпити за яйцями ще один варіант продукту, який знижує ризик остеопорозу (слабкості кісток), пише Health. "Це не перше дослідження, яке пов'язує споживання яєць зі здоров'ям кісток", - сказала авторка дослідження Вейхун Чен, доктор медичних наук, керівник кафедри гігієни праці та навколишнього середовища Хуачжунського університету науки і технологій.

У дослідженні взяли участь понад 19 тис. осіб. Аналіз команди вчених показав, що учасники, які щодня споживали щонайменше два яйця, мали значно підвищений рівень щільності кісток у стегнах і хребті.

Відео дня

Мінеральна щільність кісток (МЩК) вимірює кальцій та інші мінерали в кістках. Низька МЩК є ознакою остеопорозу: коли кістки менш щільні, вони з більшою ймовірністю зламаються.

Люди похилого віку піддаються вищому ризику розвитку остеопорозу, оскільки з віком ми втрачаємо більше МЩК, ніж нарощуємо.

Але вік і стать - не єдині чинники, що впливають на ризик розвитку остеопорозу в людини. Недостатнє харчування, низький рівень фізичної активності, паління, вживання надмірної кількості алкоголю і тривале вживання деяких ліків може наразити людину на ризик появи слабких і ламких кісток.

Чому яйця можуть зберігати кістки здоровими

Яйця активують групу ферментів організму, званих лужною фосфатазою (ЛФ), які можуть зміцнювати кістки. Дослідники виявили, що на роль ЛФ припадає близько 72% впливу яєць на щільність кісток у стегновій кістці та 83% у поперековому відділі хребта.

"Велика частина користі від споживання яєць для цих ділянок кісток пов'язана з тим, як вони впливають на рівень ЩФ", - пояснила Чен.

Крім цього ферментативного ефекту, яйця також багаті кількома поживними речовинами, які підтримують здоров'я кісток.

"Яйця містять вітамін D, який допомагає організму засвоювати кальцій, мінерал, необхідний для міцних кісток", - сказала дієтолог Кетрін Пайпер. "Крім того, яйця багаті білком, цинком та іншими мінералами, які сприяють загальному здоров'ю кісток", - додала вона.

Фактично, білок у яйцях є ще однією причиною здатності до нарощування МПК.

Інші новини про користь яєць

Усім відомий факт, що курячі яйця корисні. У них багато білка, вітамінів груп А і В, омега-3, фолієвої кислоти. Але як часто їх можна вживати яйця? Лікарі кажуть, що якщо людина веде активний здоровий спосіб життя, щоденне вживання яєць не повинно викликати причин для занепокоєння. Але те, скільки яєць конкретно вам можна їсти на день, залежить від кількох чинників, як-от стан здоров'я та рівень фізичної активності.

Вас також можуть зацікавити новини: