Хлібо-булочні вироби здатні позбавити нас молодості / фото ua.depositphotos.com

Вживання в їжу деяких продуктів може сприяти зовнішньому старінню і скороченню тривалості життя.

Спосіб життя, включаючи продукти, які ми їмо, визначають, наскільки швидко ми старіємо на біологічному рівні, пише Eatthis. У зв'язку з цим фахівці відзначили, що дієта, багата поживними речовинами, є ключем до уповільнення біологічного годинника. А їжа з додаванням цукру або оброблені продукти навпаки - прискорюють процес старіння. Вони перерахували продукти, які потрібно виключити з раціону, якщо ви хочете довго виглядати молодим.

Цукрові пластівці

Відео дня

Коли ви отримуєте більшу частину калорій з цукру, особливо вранці, це провокує різкий стрибок рівня цукру в крові, що спонукає організм виробляти інсулін. "З часом ці постійні коливання рівня цукру та інсуліну можуть призвести до резистентності до інсуліну та посилення окисного стресу, сприяючи прискоренню процесів старіння", - пояснила дієтолог Мерлін Перес.

Високе вживання цукру може відбитися на шкірі, оскільки надлишок цукру вступає в реакцію з білками в організмі, такими як колаген і еластин. Це викликає ознаки передчасного старіння - появу зморшок і провисання шкіри.

Хот-доги та бекон

Якщо ви нечасто їсте бекон, наприклад з яйцем і сиром, або іноді дозволяєте собі хот-дог на пікніку, то нічого страшного в цьому немає. А ось регулярне включення обробленого м'яса в раціон - нерозумний крок.

Оброблене червоне м'ясо багате насиченими жирами і часто містить консерванти, такі як нітрати, які можуть сприяти біологічному старінню. Крім того, споживання обробленого м'яса пов'язане з утворенням шкідливих сполук, які можуть пошкодити ДНК і білки, ще більше посилюючи процес старіння.

Алкоголь

Рідкісний келих вина за вечерею або коктейль на святі не завдасть ніякої довготривалої шкоди, але пияцтво кожні вихідні або включення алкоголю в раціон зашкодять.

Алкоголь може прискорити старіння такими основними способами. По-перше, це зневоднення, яке провокує суху і тьмяну шкіру.

По-друге, "алкоголь перешкоджає засвоєнню життєво важливих поживних речовин, таких як вітаміни В12 і фолієва кислота, а також антиоксидантів, що ставить під загрозу здоров'я клітин і сприяє погіршенню когнітивних функцій, підвищуючи ризик вікових неврологічних розладів, таких як хвороба Альцгеймера і деменція.

Рафіноване біле борошно

Такі продукти, як білий хліб, бублики, кренделі та макарони, виготовляються з рафінованих зерен, позбавлених усієї клітковини та поживних речовин. А це означає, що вони можуть призвести до швидкого стрибка рівня цукру в крові та інсуліну. "Цей стрибок і подальше падіння рівня цукру можуть викликати окислювальний стрес і запалення, прискорюючи старіння клітин", - пояснила дієтолог Даніель Сміт.

Газована вода та інші солодкі напої

Газовані та солодкі напої не приносять ніякої користі з точки зору харчування, а їх регулярне вживання пов'язане з безліччю проблем зі здоров'ям. Це головним чином тому, що всі калорії цих напоїв надходять з доданого цукру.

Більше того, за словами Перес, газовані напої містять фосфорну кислоту, яка може перешкоджати засвоєнню кальцію, потенційно знижуючи щільність кісток та збільшуючи ризик таких станів, як остеопороз та переломи кісток, пов'язані зі старінням.

Смажена їжа

Курячі нагетси, гамбургери та картопля фрі, часто містять трансжири. "Ці трансжири сприяють запаленню та окислювальному стресу в організмі, процесам, які прискорюють клітинне старіння та збільшують ризик вікових захворювань, таких як хвороби серця та діабет", - сказала Сміт.

Ресторанна їжа

Вечеря в ресторані не буде на благо вашому організму, особливо з віком.

"Ресторанна їжа може сприяти старінню через такі фактори, як високий рівень шкідливих жирів, у тому числі насичених і трансжирів, що призводить до запалень і підвищеного ризику вікових захворювань", - пояснила Перес і додала, що страви можуть містити багато солі або цукру.

"Ресторанні страви часто містять багато цукру і солі, що підвищує ризик метаболічних порушень, таких як ожиріння і гіпертонія, які пов'язані з прискореним старінням", - додала Сміт.

М'ясні делікатеси

Шинка, салямі та нарізана грудка індички - все це смачно, але не слід робити їх частиною щоденного раціону. За словами Сміт, м'ясні делікатеси, які часто містять багато консервантів, таких як натрій та нітрати, сприяють біологічному старінню, перш за все, стимулюючи окислювальний стрес та запалення в організмі. Крім того, м'ясні делікатеси містять величезну кількість натрію.

Картопляні чіпси

Перес зазначила, що процес приготування чіпсів може призвести до утворення акриламіду. Це потенційний канцероген, який може сприяти пошкодженню клітин та процесам, пов'язаним зі старінням.

"Вміст натрію в чіпсах може призвести до затримки води, підвищення артеріального тиску і навантаження на серцево-судинну систему, що потенційно прискорює старіння кровоносних судин і органів", - додала вона.

Цукрова випічка

Хлібобулочні вироби - наприклад, печиво, випічка, кекси тощо виготовляються з рафінованого борошна і містять велику кількість доданого цукру. Іноді вони можуть навіть містити трохи трансжирів. Всі ці фактори сприяють біологічному старінню, сприяючи запаленню та окислювальному стресу.

Агава та інші сиропи

Підсолоджувачі, такі як сироп агави, кукурудзяний сироп і деякі кленові сиропи, містять велику кількість фруктози - типу цукру, пов'язаного з проблемами зі здоров'ям, такими як резистентність до інсуліну, накопичення жиру в печінці і підвищений рівень тригліцеридів, що сприяє метаболічним проблемам і прискоренню старіння, зазначила Перес.

Інші новини про дієти

Вчені та дієтологи настійно рекомендують практикувати середземноморську дієту. Саме вона здатна продовжити життя, зберегти молодість і здоров'я. Ця дієта складається з фруктів та овочів, а також риби та оливкової олії.

Вас також можуть зацікавити новини: