Співробітники столичної міліції затримали шахрая, 35-річного жителя Донецька, який під приводом продажу власного органу виманював у смертельно хворих людей гроші.

Як повідомили УНІАН у Центрі громадських зв`язків ГУ МВС України в м. Києві, особливість схеми афери полягала в тому, що пересадка органу пропонувалася смертельно хворій людині. З одного боку, людина не могла адекватно оцінити загрозу обману внаслідок наближення смерті, з іншого – смерть ошуканого страхувала шахрая від можливого викриття. Майбутніх жертв шахрай шукав за допомогою оголошень через Інтернет. Переконавши вмираючого в необхідності рятівної пересадки, шахрай одержував гроші, й під різними приводами затягував час, поки людина не помре.

Як встановлено, в 2008 році першою жертвою шахрая стала киянка. У жінки був діагноз - цироз печінки. Дончанин погодився поділитися з нею своїм органом. Обіцяв усіляку допомогу в юридичному оформленні операції – адже операція з трансплантації в нашій країні можлива лише в тому випадку, якщо донором виступає близький родич. Запевняв жінку, що в нього є знайомі хірурги й зв`язки в суді та Верховній Раді. Вони кілька разів зустрічалися біля однієї з авторитетних київських клінік. Шахрай навіть здавав аналізи, правда, той факт, що його печінка за всіма медичними показниками не підходить жінці, приховав, продовжуючи стверджувати, що все гаразд.

Відео дня

Шахрай настільки увійшов у довіру до хворої, що жінка, не роздумуючи, віддала йому 8 тисяч доларів і декілька тисяч гривень.

За наявною в оперативників інформацією, шахрай таким же чином обдурив ще одного хворого на цироз печінки киянина, який так і не дочекався допомоги. Крім того, є дані, що в Харкові він обіцяв "за допомогою магії вилікувати від раку п`ятьох онкохворих, і ще декількох осіб - у Донецьку".

Проти затриманого порушено кримінальну справу за ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Столична міліція також звертається до громадян, які, можливо, стикалися з цією людиною, звернутися із заявою до співробітників київської міліції.