Ілюстрація REUTERS

Вчені з'ясували, що у людей, які пропускають сніданок та їдять перед сном, збільшується ризик смерті від серцевого нападу.

Читайте такожВчені назвали продукти, що викликають рак кишечника

Дослідники відібрали 113 пацієнтів з однією з тяжких форм інфаркту — інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST (STEMI). Середній вік учасників експерименту - 60 років, 73% з них були чоловіками. Пацієнтів опитали щодо їхніх звичок, пов'язаних з харчуванням, а також про випадки госпіталізації у відділення серцевої реанімації, пише MedicalXpress.

Відео дня

Вони пройшли опитування, в ході якого вказали, чи снідали вони вранці й чи вживали їжу за дві години до сну. Сніданок пропускали 58% добровольців, пізно вечеряли 51%, а обидві звички були у 41%.

Виявилося, що у людей з обома особливостями харчування ризик смерті, повторного інфаркту та стенокардії був у 4-5 разів вищим протягом 30 днів після виписки з лікарні.

Вчені наголосили, що сніданок повинен забезпечувати організм 15-35% від загального обсягу добових калорій. А інтервал між сном і вечерею обов'язково повинен становити щонайменше дві години.

Раніше лікар-гастроентеролог Олексій Парамонов розповів про те, які звички, пов'язані з вживанням їжі, є насправді шкідливими.