Ілюстрація REUTERS

Вчені-кардіологи з Університету Гельсінкі дійшли висновку про те, що коротка відпустка підвищує ризик смерті від хвороб серця і судин та зменшує людям тривалість їнього життя.

"У відпустці потрібно проводити не менше чотирьох тижнів на рік", - зробили висновок фінські фахівці, повідомляє MedikForum.

На користь такої думки свідчать дані, отримані після 40 років спостережень за 1222 чоловіками. Серед добровольців спостерігалися куріння, зайва вага, високі кров'яний тиск і рівень холестерину, тригліцеридів, непереносимість глюкози. Кожен з чоловіків входив таким чином в групу підвищеного ризику через серцево-судинні відхилення.

Відео дня

Читайте такожВід нездорового харчування помирають мільйони людей у світі, Україна у рейтингу в першій десятці

Волонтери були випадковим чином розділені на дві групи. У першій їм допомагали дотримуватися ЗСЖ - рекомендували певні фізичні вправи, давали дієтичні рекомендації меню, періодично оцінювали стан здоров'я і в разі необхідності призначали ліки для зниження підвищеного тиску та надлишкового холестерину. У другій групі люди дотримувалися своїх звичайних звичок.

У ході спостережень був констатований дивовижний факт. Люди з групи, в якій стежили за дотриманням здорового способу життя, вмирали частіше від тих, хто не позбувся шкідливих звичок. Згодом смертність в обох групах зрівнялися.

Проаналізувавши обставини, вчені встановили: тривалістю життя певним чином пов'язана з довжиною щорічної відпустки. Виходило, що навіть якщо люди стежили за здоров'ям, але бували у відпустці менше трьох тижнів на рік, вони вмирали на 37% частіше.

Поки не можна стверджувати, що виключно коротка відпустка сприяє смертності – цей факт ще потребує повторної перевірки. Проте вчені зазначають, що саме повноцінний відпочинок - ефективний засіб боротьби зі стресом - основним фактором розвитку хвороб серця і судин.