Вчені довели, що «годинник цокає» не тільки у жінок / фото УНІАН

Вважається, що фізіологічні зміни, що відбуваються з жіночим організмом після приблизно 35 років, здатні негативно позначатися на плин вагітності та здоров'я майбутньої дитини.

Однак це стосується й організму чоловіка: огляд досліджень, проведених у цій галузі за останні 40 років, показав, що вік батька має сильний вплив на його потомство. Про це повідомляє Naked Science, посилаючись на статтю у журналі Maturitas.

Читайте такожЖінки старіють гірше за чоловіків - вчені

Відео дня

Варто сказати, що не існує певного, єдиного для всіх віку, після якого батьків можна було б назвати «пізніми»; як правило, оцінки медиків коливаються в проміжку від 35 до 45 років. Тим не менш, у зв'язку зі швидкими змінами демографії по всьому світу зростає кількість дітей, народжених батьками вже зовсім не юного віку. І якщо небезпеки, пов'язані з віком матері, цілком усвідомлюються і ними самими, і медиками, то вплив віку батька досі залишається предметом дискусій.

Тому в новій роботі Глорія Бахман та її колеги з Ратгерського університету постаралися оцінити й узагальнити наявні дані з цієї проблеми. На жаль, вони підтвердили, що чоловіки, які зачали дитину у віці понад 45 років, наражають своїх партнерок на підвищені ризики в ході вагітності, включаючи розвиток токсикозу і передчасні пологи. У середньому такі діти отримують нижчі оцінки за шкалою Апгар, повільніше набирають вагу і частіше страждають від різних порушень у розвитку. Це негативний вплив зберігається і в подальшому житті: автори статті повідомляють, що згодом у цих дітей частіше зустрічається ціла низка захворювань — від онкологічних до психіатричних.

Всі ці проблеми автори пов'язують з низкою неминучих вікових відхилень, які накопичуються в організмі батька. На здоров'я потомства може впливати й зниження якості та кількості сперми, зменшення кількості тестостерону тощо.

Раніше вчені на відео показали, як жіночий організм відбирає найшвидші сперматозоїди.