"Старі" сперматозоїди дають більш здорове потомство / фото pixabay.com

Чоловіки виробляють сперматозоїди протягом усього періоду статевої зрілості, з кожною еякуляцією викидаючи їх десятками мільйонів, щоб наступного разу їхнє місце зайняли нові мільйони.

Однак якщо сперматозоїди зберігаються довше та запліднюють яйцеклітину пізніше, потомство може бути більш здоровим. Такого висновку дійшли біологи, які поставили експерименти з рибками даніо-реріо, передає Naked Science.

Читайте такожМедики знайшли несподіваний зв'язок між курінням марихуани і якістю сперми

Відео дня

"Один самець може виробляти тисячі та мільйони сперматозоїдів для кожної еякуляції, і лише одиниці з них виживуть й запліднять яйцеклітину, — говорить Саймон Іммлер, професор Уппсальського університету. — Досі вважалося не надто важливим, який саме зі сперматозоїдів досягне цього. Однак ми показали, що існують значні відмінності між різними гаметами та їхнім впливом на потомство".

У лабораторних умовах учені провели забір статевих клітин у самок та самців рибок даніо. Сперматозоїди розділили на дві групи — більш "молоді" і більш "старі" — і провели штучне запліднення ікри. Потомство вирощувалося протягом двох років, і автори стежили за станом рибок у двох групах.

Виявилося, що нащадки "старих" сперматозоїдів відрізнялися у цілому кращою фізичною формою, досягали великих розмірів і жили довше, ніж їхні побратими, що народилися від "молодих" сперматозоїдів.

"Цей несподіваний висновок вказує на важливість механізмів селекції сперматозоїдів, їхній вплив на стан наступних поколінь", — додає професор Іммлер.

Тепер його команда планує з'ясувати, які саме відмінності між тими та іншими сперматозоїдами можуть бути відповідальні за ці ефекти.

Раніше вчені на відео показали, як жіночий організм відбирає найшвидші сперматозоїди.