Ілюстрація REUTERS

Член Єгипетської медичної асоціації з питань алергії та імунітету Магді Бадран зазначив, що найбільш вразливими перед дією літньої спеки є літні люди, діти до двох років, вагітні жінки, а також люди із зайвою вагою й серцево-судинними захворюваннями.

Експерт розповів, які поради дають лікарі в Єгипті для захисту від негативного впливу сильної спеки, пише MedikForum.

Вільний одяг. Речі гардеробу для носіння в спекотний сезон повинні бути з натуральних бавовняних і лляних тканин світлих кольорів, забезпечувати природну циркуляцію повітря для тіла. Також потрібно носити легкі головні убори, великі сонцезахисні окуляри.

Відео дня

Не перебувати довго на вулиці. Довго стояти на сонці не можна – виникає підвищений ризик теплового або сонячного удару.

"При виникненні неприємних симптомів у спекотні літні дні треба негайно знайти прохолодне приміщення, відпочити, випити велику кількість чистої питної води або спеціальний спортивний напій", - дав пораду єгипетський фахівець.

Читайте такожЗ'єднання ясувалася несподівана користь спеки для жінок

Обирати правильні напої. Лікарі в Єгипті рекомендують уникати вживання в спекотну погоду солодкої газованої води, кави, чорного чаю. Для відновлення сил у розпал спекотного дня, за їхніми словами, корисно випивати склянку молока або зелений чай з м'ятою.

Більше води. Магді Бадран повідомив, що воду протягом дня слід пити кожні десять хвилин.

"Літні люди й діти не відчувають спраги, тому їм необхідна особлива увага в таку погоду", - зауважив лікар.

Крім того, за можливості потрібно приймати душ або просто вмиватися холодною водою. У крайньому разі можна навіть просто загорнутися у вологе простирадло. У приміщенні корисно частіше виконувати вологе прибирання.

Корисні продукти. Єгипетські лікарі наполегливо рекомендують у спеку їсти насичені вологою продукти - свіжі огірки, кавуни, кабачки, легкі фруктові салати. Фастфуд, важка жирна їжа, копчені, солоні й мариновані продукти – всього цього в літню спеку потрібно уникати, інакше травлення забирає багато сил й погіршить самопочуття на спеці.

Прибрати килими та штори. На час спекотних днів краще прибрати з дому килими та важкі штори, які активно збирають пил й псують дихання, яке і без того ускладнене у спеку. На вікна краще повісити жалюзі, які можна протирати.

Раніше вчені з Північно-Західного і Лихайского університетів досліджували поведінку людей під час спеки.