REUTERS

Набір ваги з віком — проблема, якої мало кому вдається уникнути. Зайва вага породжує виникнення хвороб серця та ендокринні порушення, такі як цукровий діабет. Всі ці стани суттєво скорочують життя.

Поширена думка, що збільшення ваги в літньому віці пов'язане з малорухливим способом життя, й нове дослідження частково підтверджує цю точку зору, передає Naked Science.

Читайте такожВиявилено несподівану причину підвищеного потягу до солодощів

Відео дня

Вчені відбирали й аналізували жирові клітини у 54 чоловіків і жінок протягом 13 років їхнього життя. За цей час у всіх, хто брав участь у випробуванні, незалежно від того, вони набрали вагу чи схудли, відзначалося зниження ліпідного обміну в жировій тканині, тобто швидкості, з якою молекули жиру розщеплюються і запасаються в клітинах. Виявилося, що ті, хто не компенсував це вживанням невеликої кількості калорій, збільшили свою вагу в середньому на 20 відсотків.

Дослідники також вивчили ліпідний обмін у 41 жінки, яка перенесла операцію з видалення жирової тканини, і оцінили, як швидкість цього процесу вплинула на їхню здатність підтримувати вагу протягом семи років після процедури. Результати показали, що тільки ті, хто мав низьку швидкість обміну до операції, змогли збільшити її та зберегти вагу на колишньому рівні. У людей з підвищеною швидкістю обміну жирів, виміряної до операції, вага почала повільно зростати.

За словами вчених, результати дослідження свідчать про те, що з віком процеси в нашій жировій тканині регулюють зміни маси тіла. Виявляється, це не залежить від інших факторів. Автори дослідження стверджують, що їхня робота допоможе відкрити нові способи боротьби з ожирінням.

Раніше вчені заявили, що від солодкого гладшають не більше, ніж від іншої їжі з такою ж кількістю калорій.