Якщо люди приходять на роботу після гарного сну, то вони краще працюють \ samorozvytok.info

Всім відомо, що настрій, самопочуття і здоров'я пов'язані з кількістю сну. Сон також впливає на рівень добробуту, з'ясували вчені.

Читайте такожВиявлена серйозна небезпека сну при світлі

Дослідники зі США виявили, що ті, хто сплять всього на одну годину довше протягом тижня, в середньому заробляють на 4,9% більше за своїх колег, хто виконує ту саму роботу, повідомляє Бі-бі-сі.

Відео дня

Є багато теорій, чому так відбувається, але основна полягає в тому, що добре відпочилі працівники більш продуктивні, цитує New York Times Метью Гібсона, економіста з коледжу Вільямса в штаті Массачусетс.

Якщо люди приходять на роботу після гарного сну, то вони і відчувають себе краще, і краще працюють, сказав Джеффрі Шредер, один з авторів американського дослідження про зв'язок між сном і доходами.

Звичайно, не все так просто. Якщо ви будете пізно вставати і спізнюватися на роботу, то ваш роботодавець навряд чи буде цим задоволений, що в результаті може вплинути на зарплату. З іншого боку, недосип призводить до стресу, а всім відомо, що стрес знижує продуктивність.

Сон багато в чому контролюється циркадними ритмами, які також називають біологічним годинником. Більшість людей прокидається приблизно в один і той же час, оскільки всім треба йти на роботу, в школу і так далі.

Але засинають люди в різний час, в залежності від часу заходу сонця. Вчені вирішили розглянути поведінку і доходи американців, які живуть в одному часовому поясі.

З'ясувалося, що ті, хто живе в східній частині одного часового поясу, лягають спати приблизно на годину раніше тих, хто живе в західній частині, і, відповідно, сплять трохи довше. Ці ж люди заробляють більше, ніж ті, хто робить ту ж роботу, але, в порівнянні з тими, хто живе на сході і недосипає.

Дослідження також показують, що ті, хто сплять всього по шість годин на добу протягом двох тижнів, демонструють ті ж результати, що і люди, які взагалі не спали по дві доби поспіль.

Деякі компанії також зауважили вплив сну на продуктивність. Google, Facebook і деякі інші великі компанії надають співробітникам місця, де ті можуть недовго поспати під час робочого дня. Причому подібні заходи вживаються аж ніяк не з альтруїзму, а лише тому, що відпочилі люди працюють краще, навіть якщо вони вирішили подрімати на роботі всього лише півгодини.