Дієта Дюкана - білкова / фото pixabay.com

Дієта Дюкана - це створена французьким дієтологом П'єром Дюканом маловуглеводнева дієта. Її суть полягає в тому, що ви їсте багато білкової їжі (але вибірково) і сильно обмежуваєте споживання вуглеводів.

Ця дієта вважається однією з найефективніших за швидкістю схуднення і закріпленням результату. Відомо, що за допомогою дієти Дюкана схудли герцогиня Кембриджська і Дженніфер Лопес.

Дієта Дюкана ділиться на чотири етапи

  1. Атака
  2. Чергування
  3. Закріплення
  4. Стабілізація

Етап дієти "атака" - можна їсти тільки білкові продукти. При "чергуванні" у раціон додаються овочі. На етапі "закріплення" можна їсти один фрукт і шматочок твердого сиру на день. "Стабілізація" - людина повертається до звичного режиму харчування.

Відео дня

Важливий момент: на будь-якому етапі дієти Дюкана пийте мінімум 1,5 літра води на день, намагайтеся багато ходити пішки та обов'язково споживайте вівсяні висівки щодня.

Етапи дієти Дюкана / dukan.ru

Дієта Дюкана: що можна їсти на першому етапі

Обов'язково щодня необхідно з'їдати 1,5 столові ложки вівсяних висівок. Етап "атака" залежно від ваги охочого схуднути може тривати від 2 до 10 днів.

Так, якщо ви хочете скинути 5-10 кг – перший етап дієти Дюкана повинен тривати 2-3 дні; 10-20 кг – 3-5 днів; 20-30 кг – 5-7 днів; понад 30 кг -10 днів.

У цей період можна їсти тільки нежирні білки — біле м'ясо, нежирну телятину, птицю, яйця, рибу, молочку. На день можна з'їдати два яйця.

Дієта Дюкана: другий етап, що можна їсти

На другому етапі дієти Дюкана кожен день потрібно з'їдати 2 столові ложки вівсяних висівок.

Під час етапу чергування потрібно чергувати дні з повністю білковим раціоном з днями, коли в меню є і білки, й овочі (крім крохмаловмісних).

Якщо ви хочете схуднути менш ніж на 10 кг, використовуйте схему 1/1 - один день їжте білок, а один - білок і овочі. Можна також худнути за схемою 3/3 (якщо у ваших планах - позбутися 10-20 кг) та 5/5 (якщо ваша мета - скинути 20-30 кг).

Дієта Дюкана: що можна їсти на етапі закріплення

На цьому етапі можна хліб, фрукти, сир, солодощі. Його тривалість розраховується так: 1 втрачений кілограм = 10 днів у 3-й фазі.

Дозволяється їсти один фрукт на день, один шматочок сиру на день, один раз на тиждень можна їсти бекон або ж свинину, а також картоплю, крупи. На цьому етапі потрібно включити в меню 2,5 столові ложки висівок на день.

Один день на тиждень бажано робити виключно білковим.

Заборонено фрукти, що містять багато цукру: банани, вишні, черешні, виноград, інжир.

Один раз на тиждень можете дозволити собі "свято шлунку": їсти все, що хочеться!

Четвертий етап дієти Дюкана: стабілізація

На цьому етапі ви повертаєтеся до звичного харчування. Але необхідно дотримувати наступних принципів: один день на тиждень має бути чисто білковим; три столові ложки вівсяних висівок на день; мінімум 1,5 літра води на день; тривалі піші прогулянки.

Дієта Дюкана: основні продукти / zentrjiva.ru

Кому протипоказана дієта Дюкана

Тим, хто страждає від хвороб нирок, печінки, порушення обміну речовин. Також заборонена ця дієта людям з подагрою, при вагітності та годуванні груддю. Є й обмеження за віком - до 18 років.

Дієта Дюкана: плюси

Безсумнівний плюс - можливість швидко втратити зайві кілограми. Також радує більш-менш різноманітне харчування в другій і четвертій фазах дієти.

Крім того, немає обмежень у кількості їжі та часу прийому, жодного підрахунку калорій і жорстких обмежень.

Мінуси дієти Дюкана

Через надлишок білка людина може почуватися стомленою, у неї зникає апетит. Також серед негативних моментів – неприємний запах з рота та від тіла.

Можливі гормональні збої, проблеми з жовчним і запори. Також через надлишок білка в організмі відбувається підвищення рівня холестерину в крові.

Виражений дефіцит мікроелементів і вітамінів, що призводить до проблем не тільки із зовнішнім виглядом, але і з нервовою, серцево-судинною і травною системою.