Експерти розповіли, як уникнути болів у спині і шиї при роботі вдома / фото pixabay.com

Віддалена робота, на яку перейшли у зв'язку з карантином співробітники багатьох компаній, має безліч плюсів. Нема потреби стояти в автомобільних заторах, дотримуватися дрес-коду, позіхати на нарадах, бігати в "курилку" або до кавового апарату. Але і тут є свої негативні сторони.

Читайте такожОдин вдома. Чим зайняти дітей під час карантину

Одна з найбільш серйозних проблем - це відсутність обладнаного місця для тривалої роботи за комп'ютером, пише Телеграф. Це може стати причиною неприємних відчуттів у спині і навіть призвести до хвороби. Далеко не всі можуть собі дозволити купити додому офісне крісло і робочий стіл, а ось влаштувати своїй спині профілактику під силу кожному.

Періодично змінюйте положення тіла

Тривале перебування в одній позі може стати причиною не тільки дискомфорту в спині, але і болю в шиї і плечах. Уникнути цього дуже просто - достатньо час від часу змінювати положення тіла. Чим частіше ви це робите, тим менше ймовірність того, що у вас заклинить шия або поперек.

Відомий американський фізіотерапевт Ерік Робертсон рекомендує робити це кожну годину. При цьому лікар стверджує, що напівзаходи будуть неефективними і позу потрібно змінювати кардинально. Наприклад, посидівши на дивані, перейти за кухонний стіл, а потім, якщо немає інших варіантів, взагалі попрацювати стоячи.

Правильно розташовуйте ноутбук

При роботі за комп'ютером дуже важливо, щоб центр екрана розташовувався трохи нижче рівня очей. Монітор комп'ютера, що має регульовану підставку, налаштувати досить просто, а ось ноутбук потребує творчого підходу.

Якщо у вас немає спеціального столика, то можна змінити положення лептопа, підклавши під нього кілька книг. Це дозволить зняти навантаження з очей і напругу з м'язів спини. Але якщо ви не зайняті переглядом документів, а набором тексту, то опустіть ноутбук нижче, щоб ваші руки під час роботи з клавіатурою були зігнуті під кутом 90 градусів.

При роботі за комп'ютером дуже важливо, щоб центр екрана розташовувався трохи нижче рівня очей / фото ua.depositphotos.com

Не забувайте про перерви

Перерви в роботі - неодмінна умова високої продуктивності і гарного самопочуття. Тому про відпочинок забувати не варто. Також потрібно пам'ятати, що швидше за все допомагає відновитися морально і фізично не лежання на дивані, а зміна діяльності.

Поставте браузерний таймер "Помідорка", який буде вам пропонувати п'ятихвилинний відпочинок кожні півгодини. Перерви потрібно використовувати не для перекурів, а для фізичної розминки. Невеликий комплекс вправ, що виконується кілька разів в день, допоможе уникнути проблем з хребтом і підтримувати тіло в тонусі.

Знімаємо напругу зі спини: відео

Використовуйте подушку

Щоб позбутися від хворобливих відчуттів в спині, буває досить модернізувати своє робоче місце за допомогою підручних засобів. Підкладіть під п'яту точку невелику подушку або складену в кілька разів м'який рушник.

Використовувати ці предмети можна і як підтримку для спини. Для цього потрібно розмістити подушку або валик з рушника між спинкою стільця або дивана і вашої попереком. Комфортна товщина такої підтримки індивідуальна і вам доведеться знайти її дослідним шляхом.

І пам'ятайте, неприємності зі спиною і шиєю можуть вас підстерігати не тільки при роботі за комп'ютером, але і при дуже ретельному використанні смартфона.