Долгий сон в выходные снижает риск развития диабета 2 типа  Фото: AXL/Shutterstock.com  20 января 2016 года, 15:30  КОММЕНТИРОВАТЬ  ЧИТАТЬ ЕЩЕ: ДИАБЕТ, СОН  У любителей долго спать по выходным риск развития диабета 2 типа существенно ниже, чем у тех, кто пытается придерживаться режима даже в воскресенье / uchealth.com

Не секрет, що більшість людей не висипаються протягом робочого тижня, а по вихідних сплять довше, намагаючись компенсувати таким чином, нестачу сну, пише Медпортал.

Група вчених з Університету Чикаго (University of Chicago) під керівництвом Джосіан Бруссард (Josiane Broussard) провела дослідження, в якому взяли участь 19 чоловіків. Ніхто з них не страждав на діабет або якими-небудь іншими хронічними захворюваннями. На початку експерименту протягом 4 ночей всі вони спали 8,5 годин, а протягом наступних чотирьох ночей – лише 4,5 години. Після цього їм було дозволено виспатися, середня тривалість сну становить близько 9,7 годин.

Читайте такожХарактер харчування впливає на якість сну - вчені

Відео дня

Дослідники аналізували чутливість до інсуліну, а також індекс схильності до діабету, що вказує на ризик розвитку захворювання. Виявилося, що недосип привів до зниження чутливості до інсуліну на 23% і підвищення ризику розвитку діабету на 16%. Після того, як учасники експерименту виспалися, ці параметри повернулися в норму.

Втім, автори підкреслюють, що дослідження проведено на малій вибірці, а для підтвердження отриманих даних потрібні більш масштабні експерименти