Естонських лікарів, що проводили незаконні дослідження на пацієнтах, засудили до штрафів. Як повідомляє, відповідну ухвалу Тартуський суд повіту виніс відносно головного лікаря Валгаської лікарні Андреса Селля, а також колишнього голови естонського комітету з етики проведення досліджень на людях, професора Тартуського університету Лембіта Аллікметса.

Як повідомлялося раніше, з квітня по вересень 2006 року в клініці університету і центрі хірургії Medex були проведені 64 хірургічних втручання. В ході операцій для наркозу був використаний 2-хлоропрокаїн, який не зареєстрований в Естонії і заборонений до ввезення на територію країни. У 2008 році в двох наукових виданнях з`явилися статті, що описують дослідження препарату.

Слідчі з`ясували, що Селль, як організатор випробувань, одержав 2-хлорпрокаїн в Швейцарії. Після цього він схилив Аллікметса до підробки дозволу на проведення досліджень в Естонії.

Відео дня

В результаті суд визнав Селля винним в проведенні незаконних експериментів на людях, незаконному ввезенні забороненого препарату, а також відміні іншої особи до підробки документів і використанні останніх. Лікаря засудили до штрафу понад 31 тисяча євро.

Провина Аллікметса у фальсифікації дозволу на проведення досліджень також була доведена. У зв`язку з цим він був оштрафований на 1524 євро.

medportal.ru