У спортсменів з легкою формою COVID-19 виявили ушкодження міокарда / фото: Flickr/brykmantra

Якщо ви займаєтеся спортом, але заразилися коронавірусом, то після одужання краще перевірити серце на наявність запалень. Це допоможе лікарям визначити, коли можна повертатися на тренування.

Читайте такожМедики назвали сім ускладнень після коронавірусу, які можуть залишитися на все життяНевелике дослідження було проведене вченими Державного університету Огайо. Його автори провели магнітно-резонансну томографію (МРТ) 26 університетським атлетам, які одужали від COVID-19. Виявилося, що у чотирьох з них були ознаки запалення серцевого м'яза під назвою міокард. Про це пише CNN.

"Нашою метою було перевірити ефективність використання МРТ для обстеження одужалих спортсменів для виявлення запалень міокарда. Адже в такому стані їм було б небезпечно повертатися до змагань", - пояснили дослідники в описі свого дослідження, результати якого були опубліковані в журналі JAMA Cardiology.

У 26 спортсменів, які були залучені до участі в дослідженні, виявили коронавірус в період з червня до серпня. Серед них були учасники футбольних і баскетбольних команд, а також бігуни й гравці в лакрос. В усіх  COVID-19 пройшов у м'якій формі. Ніхто зі спортсменів не був госпіталізований. Лише у 12 з них виявили м'які симптоми, такі як біль у горлі, задишка чи висока температура. У решти ж не було жодних ознак захворювання.

Читайте такожВчені описали, як коронавірус вражає внутрішні органи людиниОбстеження серця були проведені після того, як кожен з учасників дослідження пройшов 11-денний карантин. Воно показало, що у 4 спортсменів (або у 15%) був міокардит. Ще у 8 з них (або в 30,8%) виявили ознаки попереднього ураження міокарда. Вчені не змогли з'ясувати, чи ускладнення після COVID-19 пройде. І якими будуть довгострокові наслідки для серця від хвороби.

CNN зауважує, що дослідження, проведене в Огайо, було досить обмеженим. Зокрема, у лікарів не було даних про стан серця всіх обстежених спортсменів до того, як у них виявили COVID-19. Також не було контрольної групи добровольців без COVID-19.

Як коронавірус впливає на серце?