Медики країн мають пройти обов'язкову вакцинацію / фото REUTERS

Усі медичні працівники та персонал притулків для літніх людей у Франції повинні будуть щепитися від COVID-19.

Про це оголосив 12 липня президент Франції Еммануель Макрон у телезверненні до народу, інформує DW.

Медпрацівників зобов'язали вакцинуватися до 15 вересня. Макрон уточнив, що щеплення від коронавірусу не буде обов'язковим для всіх французів. Водночас він закликав усіх вакцинуватися.

Відео дня

"Ми повинні йти до вакцинації всіх французів, це єдиний шлях до нормального життя", - цитує Макрона інформагенція Reuters.

Медичні працівники, які не пройшли вакцинацію від коронавірусу, з 15 вересня більше не зможуть працювати, вони також не отримуватимуть зарплату, повідомляє LCI.

"З 15 вересня, якщо ви медпрацівник і якщо ви не пройшли вакцинацію, то ви не зможете більше працювати, і вам не будуть платити", - пояснив міністр охорони здоров'я країни Олів'є Веран.

Про аналогічні заходи оголосив 12 липня і прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Усі медичні працівники та персонал притулків для літніх людей у Греції повинні будуть щепитися від COVID-19. Обов'язкова вакцинація для медперсоналу буде чинною з 1 вересня.

Після рішень Франції та Греції, які зобов’язали своїх медиків вакцинуватися, дискусія активізувалася і в Німеччині.

Як пише Європейська правда з посиланням на Spiegel, в етичному комітеті, що має дорадчі функції, думки розділилися. Є ті, хто вважають таку вимогу виправданою для співробітників деяких сфер; опоненти кажуть, що в цьому немає необхідності - тому що охоплення вакцинацією серед медиків і так високе, а людям потрібно залишати право вибору. 

Прем’єр Баварії Маркус Зьодер заявив, що проти обов’язкової вакцинації для медиків та вчителів, назвавши такий потенційний крок "посяганням на фундаментальні права". Проте він висловився і проти будь-яких матеріальних заохочень до вакцинації, зазначивши, що варто зробити головною винагородою "повернення свобод" і вакцинованим людям варто надати більше можливостей в умовах епідемії, ніж невакцинованим. 

Проти обов’язкового щеплення висловився і представник партії SPD Карл Лаутербах, що відповідає за питання охорони здоров’я.

"Вакцинація від коронавірусу має бути добровільним рішенням кожної людини, і тут політики повинні дотримуватися слова", - сказав він. 

Міністр охорони здоров’я Єнс Шпан зазначив, що у Німеччині не планують робити щеплення від коронавірусу обов’язковим для медиків та персоналу будинків для літніх людей.

Натомість він зазначив, що важливо використовувати креативні підходи для заохочення до вакцинації.

"Будь-то ринки, спортзали, площі перед церквами й мечетями  - важливо створювати креативні кампанії, щоб достукатись до тих, хто не визначився", - заявив міністр.

Вас також можуть зацікавити новини