Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш закликає уряди країн, громадянське суспільство і керівників медичних відомств терміново звернути увагу на потреби ментального здоров'я людства.

Читайте такожКраїни ООН закликали зробити майбутню вакцину від коронавірусу загальнодоступною

Чиновник каже, що пандемія коронавірусу загострює психологічні страждання людей, передає ТСН. "Після десятиліть недооцінки і недофінансування сервісів психічного здоров'я, пандемія COVID-19 завдає сім'ям та товариствам додаткового стресу", - зазначив Гутерреш у відеозверненні.

Відео дня

"Горе від втрати близьких людей, шок від втрати роботи, ізоляції та обмежень пересування, ускладнює сімейну динаміку і створює невпевненість і навіть страх у своєму майбутньому", - підкреслює генсек ООН.

За словами голови ООН, найбільш вразливі верстви – це медики, літні люди, підлітки, молодь, а також люди зі схильністю до проблем з ментальним здоров'ям, а також ті, хто опинився в конфліктних і кризових ситуаціях.

В ООН прогнозують "тривале підвищення кількості і складності випадків ментальних розладів" і попереджають, якщо не будуть вжиті заходи, "це призведе до величезної кризи ментального здоров'я та фізичного здоров'я".

В організації закликали до створення по всьому світу сервісів швидкої психічної і психологічної підтримки як протягом пандемії, так і після неї, щоб підтримати суспільство під час відновлення після коронавірусної епідемії.

Як повідомляв УНІАН, Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає про небезпеку передчасного виходу з карантину, запровадженого для боротьби з пандемією COVID-19. В організації вважають, що занадто швидке зняття обмежень може призвести до "зачарованого кола" катастроф у сферах економіки та охорони здоров'я.