Прес-конференція Путіна / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін повідомив, що російська вакцина не сертифікована для людей його віку, але він зробить щеплення при першій можливості.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на прес-конференції.

«Фахівці нам говорять про те, що ті вакцини, які надходять у цивільний оборот, на сьогодні передбачені для громадян певної вікової зони. І до таких як я вакцини поки не дісталися», - сказав Путін.

Відео дня

«Я повторюю ще раз, я людина в цьому сенсі законослухняна, я прислухаюся до рекомендацій наших фахівців і тому поки що цю вакцину, як кажуть фахівці, не поставив. Але я обов'язково це зроблю, щойно це стане можливим», - додав він.

Путін зазначив, що впевнений у необхідності загальної вакцинації від коронавірусу в Росії.

«З приводу необхідності масової, загальної вакцинації - я вважаю, що це потрібно робити. Те ж саме говорять не лише наші вітчизняні вірусологи, а й їхні колеги практично в усьому світі. Один з небагатьох шляхів подолання всіх питань, пов'язаних з пандемією, це масова вакцинація. Саме вона має створити такий загальнонаціональний, популяційний імунітет», - сказав Путін, підкресливши, що російська вакцина ефективна і безпечна, і він не бачить жодних причин, не вакцинуватися.

При цьому він визнав, що обладнання у РФ для виробництва потрібної кількості вакцини від коронавірусу в Росії поки що не вистачає.

За його словами, російська вакцина для інших країн вироблятиметься на потужностях у цих країнах.

Зараз у РФ прищеплюють людей віком від 18 до 60 років. До групи ризику для коронавірусу відносяться люди старше 65 років, які страждають від хронічних захворювань. В рамках загальної вакцинації щеплення в першу чергу роблять тим, чия робота пов'язана з контактом з іншими людьми: медикам, соціальним працівникам, співробітникам сфери торгівлі і послуг та іншим.

До слова, раніше у ВООЗ заявили, що внесуть російську вакцину "Супутник V" до переліку рекомендованих вакцин для екстреного використання, якщо препарат відповідатиме обов'язковим критеріям. 

Російська вакцина від коронавірусу" Супутник-5": що відомо

  • У Росії в серпні заявили про реєстрацію "першої в світі" вакцини проти COVID-19, її нібито протестували на дочці Путіна. 
  • Москва не надала міжнародній науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, які б підтверджували, що вона безпечна і ефективна проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. 
  • Водночас міжнародна група дослідників висловила занепокоєння з приводу можливих неточностей у звіті про випробування російської вакцини. У деяких графіках зустрічаються підозрілі повтори, А даних для перевірки результатів недостатньо.
  • З усім тим росіяни оцінили ефективність своєї спірної вакцини від коронавірусу в 92%.
  • На початку грудня Путін по відеозв'язку оголосив про плани вже почати масштабну вакцинацію від коронавірусу лікарів і вчителів.

Коронавірус в Росії: що відомо

Масова вакцинація від коронавірусу в Росії стартувала 5 грудня. Перші прищепні пункти відкрилися в Москві.  До 15 грудня вона почалася у всіх регіонах країни.

За останню добу в Росії виявили 28 214 нових випадків зараження коронавірусом, загинули 587 осіб. Загальна кількість заражених COVID - 19 в Росії перевищила 2,76 мільйона осіб. З початку епідемії через коронавірус загинули 49 151 людина, одужали — понад 2,2 мільйона.