Зеленська поширила поради, як допомогти людині під час нападу епілепсії / фото president.gov.ua

Через війну в Україні зросла у кілька разів кількість чинників, які можуть спричинити напад епілепсії. Тому кожному потрібно вміти надавати першу допомогу людям з цією хворобою.

Дружина президента України Олена Зеленська у Telegram опублікувала кілька порад для допомоги хворим на епілепсію.

"Різкі та гучні звуки — наприклад сирен або пострілів. Яскраве та миготливе світло — від вибуху чи пожежі. Додатковий стрес — коли, приміром, треба швидко збиратися і тікати. Усі ситуації, що й так є тригером для людей з епілепсією, війна помножила у кілька разів", - зауважила перша леді.

Зеленська підкреслила, що такі напади майже завжди несподівані для самого хворого і часто шокують навколишніх. Тож у разі, якщо бачите людину з характерними судомами, діяти потрібно за чітким алгоритмом.

  • Спочатку людину слід покласти у комфортне місце, зафіксувати час початку судом (якщо напад триває довше п’яти хвилин, треба викликати медиків), підкласти щось м’яке під голову, щоб вона не травмувала себе.
  • Хворого слід перевернути на бік, щоб до дихальних шляхів не потрапила слина чи кров. При цьому не потрібно намагатися засунути людині до рота будь-які предмети, щоб вона раптом не "проковтнула язик" (це фізично неможливо). Навпаки, тверді предмети можуть травмувати, пошкодити зуби та ясна, іноді навіть є ризик зламати щелепу.
  • Під час та після нападу людина потребує психологічної підтримки, тому важливо бути поряд.
  • Не треба намагатися зупинити напад – він має минути сам.

"Напад епілепсії не завжди супроводжується судомами в усьому тілі, іноді він може виглядати і як незначний провал у пам’яті на кілька секунд. Тож, за словами першої леді, важливо правильно ідентифікувати його й надати першу домедичну допомогу", - додала Зеленська.

Вас також можуть зацікавити новини: