Далеко не всі знають, що деякі види фруктів можуть допомогти дуже ефективно контролювати рівень холестерину. Включення їх до раціону допоможе знизити рівень "поганого" холестерину і підвищити рівень "хорошого".
Кардіолог у Массачусетській лікарні імені генерала Брігама Роміт Бхаттачар'я, пояснив, що краще в цьому разі обирати не соки, а цільні фрукти, пише Healthdigest.
Полуниця
Дослідження показали, що вона може природним чином знижувати рівень поганого "холестерину". Ключем до цього ефекту є наявність антоціанів, пов'язаних із захисними властивостями для серця.
Дослідження показало, що у людей, які з'їдали три чашки полуниці щодня протягом місяця, спостерігалося зниження "поганого" холестерину. Дослідники припускають, що вражаючий вплив на рівень холестерину може бути пов'язаний з тим, що фрукт активує Nrf2, тип білка, який природним чином регулює рівень холестерину і тригліцеридів.
Апельсини
Апельсини допомагають контролювати рівень холестерину кількома способами. Користь багато в чому зумовлена як вмістом клітковини, так і рослинними стеролами, які не дають змоги організму засвоювати харчовий холестерин, сказала доктор Ліанн Постон.
Дієтологиня Алекс Касперо додала, що апельсини містять розчинну клітковину, яка загусає, стабілізуючи рівень цукру в крові та запобігає всмоктуванню жиру, щоб контролювати рівень холестерину.
Виноград
Що може здивувати, так це те, що його здатність знижувати рівень холестерину досягається через кишечник. Виноград сповнений клітковини, фітонутрієнтів і поліфенолів, які працюють надзвичайно добре для поліпшення рівня ліпідів, сказала доктор Чжаопін Лі.
Інжир
Він є багатим джерелом поживних речовин, розчинної клітковини, званої пектином. Вона виводить тригліцериди і знижує рівень холестерину, підтримуючи здоров'я серця.
За даними клініки Майо, щоденне вживання 5-10 грамів розчинної клітковини може мати помітний вплив на зниження рівня холестерину.
Банани
Ключ їхньої ефективності - розчинна клітковина, яка знижує рівень "поганого" холестерину. Водночас банани також корисні для здоров'я серця. Оскільки клітковина зв'язує холестерин із травним трактом, вона гарантує, що він буде виведений з організму до того, як встигне накопичитися в кровотоці.
Банани насправді багаті як розчинною, так і нерозчинною клітковиною, що є видатним поєднанням для здоров'я травної системи.
Банани також містять корисні для серця антиоксиданти, такі як дофамін. Зменшуючи окислювальний стрес в організмі, рівень запалення може знизитися і захистити серце від майбутніх ушкоджень. Таким чином, банани відіграють особливо важливу роль у захисті кровоносних судин від ушкоджень і зниженні ризику серцево-судинних захворювань.
Гуава
Цей фрукт містить вражаючу суміш харчових волокон, антиоксидантів і калію, що робить його особливо важливим доповненням до будь-якої дієти, корисної для серця.
Саме велика кількість клітковини в гуаві найбільш точно показана для зниження високого рівня холестерину. Розчинна клітковина зв'язується з холестерином, допомагаючи запобігти його накопиченню до того, як кровотік зможе його поглинути.
Ківі
Фрукт дуже багатий поживними речовинами, в ньому багато розчинної клітковини, поліфенолів і вітаміну С, які позитивно впливають на рівень холестерину. Згідно з дослідженням, вживання ківі може підвищити рівень "хорошого" холестерину, забезпечуючи більший захист для серця.
Бергамот
Бергамот - це тип цитрусових фруктів. У випробуваннях було виявлено, що італійський фрукт покращує загальний рівень холестерину. Ба більше, додаткові дослідження показали, що рівень "хорошого" холестерину збільшувався під час вживання бергамоту. Дослідники пов'язали цей позитивний ефект із вмістом у ньому поліфенолів.
Кавун
Завдяки вмісту лікопіну кавун є смачним і цінним доповненням до дієти, спрямованої на зниження рівня холестерину. Цей потужний антиоксидант є типом каротиноїду, який відомий здатністю мінімізувати запалення в організмі та регулювати рівень здорового холестерину. Водночас фітостероли в кавуні можуть знижувати рівень "поганого" холестерину.
Користь фруктів для здоров'я
Фрукти всіх видів вітаються за їхню неймовірну користь для здоров'я, і вона виходить далеко за рамки поліпшення рівня холестерину.
Дієтологи радять включати в раціон фрукти з низьким вмістом фруктози. До них належать ківі, цитрусові та полуниця.