фото ua.depositphotos.com

Кава - це більше ніж просто ритуал для початку дня, вона багата на антиоксиданти і навіть може бути корисною для здоров'я.

Однак, як пише Verywellhealth, невеликі зміни, від того, що ви додаєте до кави, до способу її заварювання, можуть вплинути на здоров'я. Ось кілька найкорисніших способів насолодитися кавою, підтверджених дієтологією.

1. Пийте просту чорну каву

Відео дня

Просто заварюйте каву водою, без будь-яких добавок. Чорна кава багата на антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота, які зменшать запалення й окислювальний стрес, а також підтримають контроль рівня цукру в крові та здоров'я серця.

Вона не містить доданого цукру та насичених жирів, тому ви отримуєте всі переваги без зайвих калорій.

2. Додайте дрібку кориці або кардамону

Це простий спосіб посилити смак і поживну цінність напою. Посипте кавову гущу корицею або кардамоном перед заварюванням.

Дослідження показують, що кориця може допомогти збалансувати рівень цукру в крові та має протизапальну дію. Кардамон містить антиоксиданти та сприяє травленню.

Дослідження показують, що ці спеції можуть по-різному взаємодіяти з антиоксидантами в каві, потенційно посилюючи її користь.

3. Додайте натуральний ароматизатор із ванільним або мигдальним екстрактом

Відмовтеся від сиропу й ароматизованих вершків, додавши в готову каву кілька крапель чистого ванільного або мигдалевого екстракту. Ці екстракти надають каві тонкої солодкості й аромату без зайвих калорій і цукру. Ваніль містить сліди антиоксидантів і може посилювати відчуття солодкості, що дає змогу зменшити кількість доданого цукру.

Якщо ви хочете отримати солодший післясмак, натуральні інгредієнти, як-от стевія або архат, стануть кориснішою альтернативою цукру або солодким вершкам.

4. Додайте ложку какао

Какао не тільки смачне, а й може зарядити вашу каву антиоксидантами, пов'язаними зі здоров'ям серця і настроєм. Додавання ложки какао-порошку в зварену каву може підвищити загальну антиоксидантну активність напою.

Дослідження навіть показують, що за деяких способів заварювання, наприклад, у френч-пресі або по-турецьки, компоненти какао і кави можуть діяти разом, трохи посилюючи ці корисні ефекти. Однак користь може варіюватися залежно від співвідношення та способу приготування.

Для швидкого та корисного "мокко" додайте какао та дрібку кориці або кілька крапель ванільного екстракту для додаткового смаку та корисних властивостей.

5. Додайте білок або колаген

Перетворити каву на функціональний напій легко за допомогою ложки протеїнового порошку або колагену. Додайте неароматизований колаген у гарячу каву або змішайте протеїновий порошок з кавою і льодом для отримання освіжаючого, багатого білком напою.

Білок сприяє насиченню, відновленню м'язів і підтримці стабільного рівня енергії, а колаген може підтримувати еластичність шкіри та здоров'я суглобів.

Поєднуйте це з кофеїном із кави, і у вас вийде поживний напій, що допоможе почати ранок бадьоро.

6. Використовуйте трохи молока

Якщо ви віддаєте перевагу каві з вершками, у вас все одно є кілька корисних варіантів. Знежирене молоко додає білок і кальцій з мінімальним вмістом жиру, а несолодке вівсяне молоко забезпечує кремову текстуру без додавання цукру. Немолочні варіанти, як-от мигдалеве або соєве молоко, теж гарні.

7. Спробуйте каву з імбиром або чилі

Щоб надати каві гостроти і додаткових переваг, посипте дрібку меленого імбиру або порошку чилі в кавову гущу перед заварюванням.

Імбир може сприяти травленню і полегшити нудоту, а капсаїцин, що міститься в чилі, може прискорити обмін речовин і поліпшити кровообіг. Це простий спосіб пробудити організм.

Інші новини про користь кави

Раніше вчені порадили, з чого краще починати ранок - з чаю чи кави. Вони зазначили, що вживання кави покращує спортивні результати, включно зі швидкістю реакції, силою та аеробною витривалістю, завдяки кофеїну. Кава також може захищати від низки захворювань печінки, включно з жировою хворобою печінки.

Вас також можуть зацікавити новини: