Нацбанк найближчим часом представить проект нової редакції закону про страхування / фото УНІАН

Національний банк України найближчим часом представить пропозиції щодо проекту нової редакції Закону України "Про страхування".

Про це повідомила прес-служба Нацбанку із посиланням на директора Департаменту НБУ з нагляду за страховим ринком Ольгу Максимчук.

"Ми активно працюємо над оновленням нормативно-правової бази регулювання та нагляду. Тому низка положень про безвиїзний нагляд, про застосування заходів впливу, про сертифікацію тимчасових адміністраторів і особливості їх призначення, і про прозорі структури власності вже знаходяться на кінцевій стадії розробки. Положення про інспекційні перевірки перебуває на завершальному етапі обговорення з ринком. Ці документи започаткують дискусії зі страховим ринком щодо подальшого розвитку нагляду", - цитує прес-служба Масимчук.

Вона зазначила, що основний функціонал департаменту - це здійснення пруденційного дистанційного нагляду за страховим ринком, і його головна мета - не покарати компанії за порушення, а виявити їх потенційні ризики до того, як вони призведуть до порушення законодавства, або, принаймні, забезпечити належний супровід компанії на шляху до самостійного усунення цих порушень.

"Першим кроком завжди буде діалог зі страховиком. І, повторюся, ми постараємося попереджати порушення, застосовуючи пропорційний і ризик-орієнтований підхід. Для цього будуть встановлені певні рівні дотримання вимог до платоспроможності, на які регулятор буде реагувати. На першому етапі це будуть заходи раннього втручання, які звернуть увагу компанії на можливі наслідки виявлених ризиків. При цьому компанії буде надана можливість пояснити ситуацію і представити плани щодо усунення цих ризиків і поліпшення її фінансових показників", - наводяться в повідомленні слова Максимчук.

Директор департаменту НБУ підкреслила, що тільки при відсутності ефективного двостороннього діалогу і продовження порушення законодавчих вимог страховиком будуть застосовуватися інші заходи впливу, передбачені законодавством.

Читайте такожЧерез нереальний норматив сім українських страхових компаний готові відмовитися від ліцензій

Також, за словами Максимчук, проект закону "Про страхування" повинен остаточно зняти перепони для оформлення будь-яких договорів страхування в електронній формі і взагалі надати страховим компаніям набагато більше свободи за формою і наповненням договорів.

"Це розширить канали їх взаємодії з клієнтами, а більшість процесів зможе відбуватися повністю дистанційно, від оформлення договору до врегулювання страхових випадків. Це, в свою чергу, дозволить оптимізувати операційні витрати і підвищить оперативність багатьох процесів страховика, що особливо актуально і важливо в період дії карантину, і буде позитивно впливати на безперервність у роботі страховиків", - наводяться в повідомленні слова Максимчук.

Ринок страхування в Україні

  • Національний банк України 1 липня обрав переможця конкурсного відбору на посаду глави Департаменту з нагляду за страховим ринком, їм стала колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Ольга Максимчук.
  • Верховна Рада в 2019 році прийняла закон про "спліт", що передбачає ліквідацію Нацкомісії з держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
  • Нацбанк з 1 липня 2020 року одержав повноваження здійснювати нагляд за 1900 фінустановами, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди і компанії, що надають послуги з переказу коштів.