Українці активно реєструються в польській системі соцстрахування/ фото Depositphotos

Кількість іноземців, зареєстрованих у польській державній установі соціального страхування (Zakład Ubezpieczeń Społecznych, ZUS), на кінець вересня 2020 року склала 689 тис. чол.

Ця кількість у вересні збільшилася на 31 тис.чол. в порівнянні з серпнем. "Такого великого приросту в нашій історії не було», - повідомила президент ZUS проф. Гертруда Усьцінська, повідомляє bankier. pl.

Читайте такожПольський страховий ринок минулого року зріс до 15 мільярдів євро

Відео дня

У повідомленні наголошується, що ця кількість перевищує докарантинні показники, оскільки з березня кількість іноземців, застрахованих за допомогою ZUS, впала на 10% через закриття кордонів.

Серед іноземців, які звертаються до органів соцзахисту, домінують громадяни України — 507 тис. чол., Білорусі — 46,2 тис. чол. і Грузії — 11,1 тис. чол.

З тих, хто звертався до ZUS з пенсійного страхування та страхування на випадок інвалідності, 409 тис.чол. є найманими працівниками, а 21,5 тис. чол. ведуть власний бізнес.

В установі повідомляють, що кількість іноземців, які законно проживають і працюють в Польщі, зростає протягом 16 років. Зараз близько 75% з них - українці.

Страховий ринок Польщі

Страховий ринок Польщі за підсумками 2019 року продемонстрував позитивну динаміку премій. Сукупні валові премії польських страховиків зросли на 2.67% до 63.83 млрд.злотих (~ 14.98 млрд. євро) на кінець 2019 року.

Офіційні дані також показали, що сума виплат/компенсацій за звітний період склала 40.86 млрд.злотих (~ 9.59 млрд. євро), що склало майже 2%-ве скорочення в річному вираженні.