Олександр Стельмащук разом із відомим урбаністом Станіславом Дьоміним обговорили концепцію оновлення території Зони Здоров’я на Микільській Слобідці в Києві. Український архітектор, співзасновник проєктного бюро Urban Design та виробничого бюро "S3T — майстерня міського простору" з 2016 року намагається реалізувати ідею створення єдиної набережної зони вздовж вул. Микільсько-Слобідської.

"Прочитав статтю, що ви збираєтесь інвестувати 50 мільйонів гривень в Зону Здоров'я на Микільській Слобідці, я вирішив представити вам наше концептуальне бачення . Ми працюємо над ним з 2016 року. Спочатку ми співпрацювали з Укрбудом. Ми з ними тоді задумали концепцію суцільної набережної та назвали проєкт "Вільний берег". В Інтернеті й досі можна знайти відеоролик з тими ідеями по благоустрою цієї території, але втілити задум тоді не вдалося. Вдруге я цим займався на посаді керівника київського комунального підприємства. Ми фактично дійшли до будівлі ПЛЕСО, опрацювавши цю територію більш осмислено, проєкт реконструкції було передано в експертизу. Після того, як я звільнився з посади очільника комунального підприємства, до мене звернулися з Ковальської та запропонували розробити цю частину (показує на набережну та прилеглі території) і ми зробили для них концепцію, яка частково реалізована. Що характерно, так це те, що всі роботи, які велись на цій території реалізовані частково, або взагалі залишились проєктами, і тому ми не бачимо цілісної картинки, яка б подобалась та була комфортною для місцевих мешканців", — зазначив Станіслав.

У запропонованій концепції є декілька головних принципів, яких будуть дотримуватися під час будівництва. Насамперед — комфортні умови пересування, а саме пішохідні, бігові та велосипедні доріжки, зрозуміла навігація, відсутність зайвих бар’єрів тощо.

Відео дня

"У нас є можливість побудувати безперервний велосипедний та біговий маршрут довжиною 1650 метрів вздовж набережної. Це був би один з найдовших бігових маршрутів для тих хто любить класно пробігтися на природі з гарним ландшафтом, крім того, маршрути можуть бути продовжені вздовж Русанівської протоки. Тоді їх загальна відстань становитиме 6,6 км", — сказав архітектор.

Не менше уваги приділятиметься безпеці та комфортному перебуванню: організовуватимуться місця для відпочинку, вигулу тварин, відбуватиметься зонування дитячих майданчиків з урахуванням вікових особливостей розвитку, а також простору з різновидами мощення, зеленими насадженнями тощо. Важливим принципом стала можливість реалізовувати свої потреби в різних видах діяльності: ігри, спілкування, пізнання, навчання та фізичний розвиток. І, звичайно, естетичний дизайн, який має формувати позитивні асоціацій та викликати враження.

Концепція Станіслава задумана таким чином, щоб максимально зберегти, оновити та покращити  мікроклімат простору та всі вже реалізовані на цій території ідеї. Так, наприклад, на місці вже існуючого тимчасового скейт-парку архітектор пропонує побудувати повноцінний бетонний з рампами, розгінками, поручнями, фанбоксами, пірамідами, поручнями та іншим.

"Пляжну зону ми залишаємо пляжною, але її вже трішки потрібно впорядкувати. Хоча місто її вже побудувало, але, наприклад, чомусь дуже близько винесли ФЕМову доріжку. Ми хочемо її трохи пересунути. Зробити сучасніші, легші конструкції перголи, зону для шезлонгів, сформувати зелені зони вздовж набережної", — зазначив Станіслав.

Наприкінці зустрічі до обговорення приєднались мешканці мікрорайону та місцеві активісти. Всі сторони наголошували на важливості вільного доступу до простору громаді  Микільської Слобідки, що і передбачено концепцією. Олександр Стельмащук зацікавився напрацюваннями Станіслава Дьоміна і має на меті продовжувати співпрацю.