Солянка – це густий, переважно, м'ясний суп, який готують на бульйоні з гострими приправами. До складу цієї страви також входять оливки чи маслини, які в певних рецептах замінюють каперсами.
В солянку можна додати будь-які ковбасно-м'ясні вироби, що є в холодильнику. Чим більш різноманітне м'ясо - тим насиченіший смак.
До того ж, це хороший набір смаків: кислинка від томатів, солод від засмаженої в маслі цибулі, а сіль від огірків чи оливок.
Солянка м'ясна – покроковий рецепт
- Яловичина – 400 г
- Сосиски – 4 шт
- Варена ковбаса – 200 г
- Солоні огірки – 3 шт
- Шинка – 200 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт
- Петрушка – 1 пучок
- Маслини без кісточок – 1 банка
- Томатна паста – 2 ст. л
- Сіль, перець чорний – за смаком
Читайте такожЩупальці Кремля: борщ став знаряддям російської пропаганди – BBC
З яловичини чи свинини зварити бульйон, додати лавровий лист і чорний перець. Нарізати м'ясо з бульйону, сосиски, ковбасу і шинку чи сирокопчену ковбасу. Цибулю, огірки і петрушку дрібно нарізати й тушкувати близько 10 хв з томатною пастою.
Покласти до бульйону тушковану суміш і варити не більше 10 хв. Потім додати м'ясо, сосиски, шинку й ковбасу. Варити, поки не закипить бульйон. Вилити в солянку маслини разом з розсолом. Довести до кипіння і відразу ж вимкнути. Подавати на стіл зі скибочкою лимона і сметаною.
Солянка на швидку руку
- Картопля – 1 шт
- Морква – 1 шт
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Солоні огірки – 4 шт
- Томатний сік – 1 л
- Сосиски – 2 шт
- Спеції – за смаком
- Копченості – за смаком
- Зелень – за смаком
- Дрібно шаткований часник – за смаком
Почистити всі овочі. У каструлю покласти картоплю кубиками, копченості чи м'ясну нарізку - дрібними кубиками. Сосиски кружельцями.
Солоні огірки натерти на крупній тертці прямо в каструлю. Залити томатним соком і поставити варитися. На сковороду викласти моркву, натерту на крупній тертці, цибулю, дрібно нарізати й обсмажити на рослинній олії. Додати дрібно порізану зелень і обсмажувати ще 3-4 хв.
Як тільки за 10-12 хв звариться картопля, долити до повної каструлі киплячої води, додати обсмажені цибулю з морквою і зеленню. Довести до кипіння, додати дрібно порубаний часник, спеції. Посолити за смаком.
Дати покипіти ще 5-6 хв. Подавати зі скибочкою лимону, маслинами й сметаною.
Солянка польська
- Яловичих кісток – 400 г
- Свинини – 400 г
- Курки – ½
- Сосисок – 100 г
- Квашеної капусти – 100 г
- Корнішонів – 4-5 шт
- Маринованих грибів – 50 г
- Цибуля – 1 шт
- Томатної пасти – 1 ст.л.
- Часник – 1-2 зубчики
- Лимон – 1/2 л
- Борошно – 1 ст.л
- Сметана – 2 ст.л
- Сіль, перець, спеції, зелень – за смаком
Читайте такожРис з овочами: найкращі рецепти смачної страви
Зварити крутий бульйон з курки й кісток. Свинину нарізати кубиками, обсмажити на свинячому жирі або топленому маслі й потушкувати трохи під кришкою.
Бульйон процідити, зняти м'ясо з кісток і дрібно нарізати. У чашу мультиварки покласти квашену капусту і тушкувати на рослинній олії до м'якості на режимі "Випічка".
Додати нарізані корнішони, гриби, томатну пасту і тушкувати протягом 15 хв. Влити гарячий бульйон з м'ясом і сосисками. Борошно розмішати у сметані. Додати сік половини лимона. Покласти все в чашу мультиварки й закрити кришку.
Встановіть режим "Тушкування" на 1 год. Подавати із зеленню й сметаною, додавши у тарілку скибочку лимону.
Ароматна солянка готова.