Ілюстрація REUTERS

Кількість загиблих від циклону "Ідай" у Мозамбіку становить щонайменше 644 особи, понад 110 тис. жителів втратили дах і були розміщені в тимчасових притулках.

Читайте такожДва тропічних циклони насуваються на Австралію (відео)

Про це заявив сьогодні міністр Мозамбіку з питань навколишнього середовища Селсо Коррейя, передає DW.

Відео дня

Тим часом Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомляє про перші випадки холери. Крім того, в зруйнованих повінню районах зростає кількість хворих на малярію. У зв'язку з цим міністр розпорядився створити в регіоні спеціальний медичний центр, щоб запобігти поширенню хвороб.

Гуманітарна організація Save the children повідомляє також про велику кількість дітей, "які блукають розвалинами у пошуках батьків".

За даними ООН, у Зімбабве, що межує з Мозамбіком, кількість загиблих становить від 154 до 259 осіб. У Малаві від циклону загинули 56 осіб... Рятувальники продовжують пошуки постраждалих.

У багатьох районах Мозамбіку є перебої з продуктами та питною водою. Крім того, не вистачає тимчасових притулків для постраждалих.

Через дев'ять днів після природної катастрофи ситуація продовжує залишатися критичною, констатує Коррейя. Однак, за його словами, можна говорити й про перші ознаки її покращення, оскільки рятувальникам стало легше знаходити доступ до районів країни, що зазнали лиха.

Як повідомляв УНІАН, циклон "Ідай" силою 4 бали за п'ятибальною шкалою обрушився на територію Мозамбіку в районі Бейри в ніч на 15 березня. Пориви вітру досягали 160 кілометрів на годину. Через зливи в країні почалися сильні повені.

За оцінкою ООН, циклон став найстрашнішою природною катастрофою в південній півкулі. Загальна кількість постраждалих від нього оцінюється в 1,8 млн осіб.