Жовтень цього року виявився найспекотнішим за останні 125000 років / фото ua.depositphotos.com

За словами вчених, цей рік "практично напевно" буде найтеплішим за останні 125000 років. Про це повідомляє Euractiv.

Як повідомляється, останні дані показали, що жовтень-2023 також став найспекотнішим у світі за цей період.

За даними служби зміни клімату "Коперник", минулого місяця з величезним відривом був побитий попередній жовтневий температурний рекорд 2019 року.

Відео дня

"Рекорд був побитий на 0,4 градуса за Цельсієм, що є величезним відривом", - сказала заступник директора "Коперника" Саманта Берджесс, назвавши жовтневу температурну аномалію "дуже екстремальною".

На думку вчених, спека є результатом постійних викидів парникових газів від людської діяльності в поєднанні з появою цього року явища Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану.

У всьому світі середня температура приземного повітря в жовтні була на 1,7 градуса вище, ніж в тому ж місяці в 1850-1900 роках.

Рекордний жовтень означає, що 2023 рік тепер "практично напевно" стане найтеплішим роком за всю історію спостережень. Попередній рекорд був у 2016 році - ще один рік Ель-Ніньо.

Як повідомляється, зміна клімату підживлює все більш руйнівні природні катаклізми. Цього року це були повені, які забрали життя тисяч людей в Лівії, сильна спека в Південній Америці і найсильніший за всю історію сезон лісових пожеж в Канаді.

"Ми не повинні допустити, щоб руйнівні повені, лісові пожежі, шторми і хвилі тепла, що спостерігаються в цьому році, стали новою нормою", - сказав вчений-кліматолог з Університету Лідса Пірс Форстер. Він також заявив, що вдвічі скоротити темпи потепління можна, якщо швидко скоротити викиди парникових газів протягом наступного десятиліття.

Глобальне потепління досягає критичного рубежу - що відомо

Вчені б'ють на сполох. Якщо не зупинити викиди парникових газів в атмосферу, температура на планеті буде швидко зростати - і це відчує кожен.

За останніми розрахунками вчених, клімат планети може перетнути сигнальний рубіж в 1,5°c потепління (в порівнянні з доіндустріальною ерою) вже в найближчі 5-6 років. 

Вас також можуть зацікавити новини: