СБУ почала розслідування катастрофи / фото ДСНС

Служба безпеки України для встановлення всіх обставин, на які можливо вплинула діяльність та бездіяльність посадовців, розслідує причини руйнівних повеней у західних областях за статтею «Екоцид» Кримінального кодексу України.

Читайте такожЗакарпатську область сколихнули два землетруси

Як повідомили у прес-центрі СБУ, оперативники спецслужби зафіксували масове знищення рослинного світу, що, ймовірно, могло призвести до екологічної катастрофи. «Служба передала в органи прокуратури матеріали щодо незаконної порубки лісів, неналежного здійснення лісогосподарської діяльності та невиконання заходів із охорони навколишнього природного середовища уповноваженими особами на території західних областей України», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

«Причини і передумови, які призвели до людських жертв, затоплення та підтоплення інфраструктури, споруд, угідь, домогосподарств, пошкодження руйнування та знищення об’єктів унаслідок випадання понаднормової кількості опадів наразі вивчаються», - заявили у СБУ.

У спецслужбі зауважують, що за однією із версій слідства вони, ймовірно, можуть бути викликані незаконним веденням господарства, бездіяльністю відповідальних за природоохоронні заходи посадовців різних органів влади. За цими фактами прокуратурою Івано-Франківської області розпочато кримінальне провадження за ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

Як повідомляв УНІАН, інтенсивні опади протягом 22-24 червня призвели до ускладнення паводкової обстановки у Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Тернопільській областях. Жертвами негоди стали три людини в Івано-Франківській області. В результаті сильних дощів в західних областях України було підтоплено понад 300 населених пунктів.