Кліматолог розказала, якою буде прийдешня зима в Україні  / фото pixabay

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповіла, якою буде прийдешня зима.

В інтерв’ю, опублікованому на сторінці Українського гідрометцентру у Facebook, вона зауважила, що протягом останніх десятиліть відбуваються потужні зміни в кліматичній системі.

"Середня за рік температура в Україні зросла десь на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуси. А якщо подивимося на окремі місяці, то, наприклад, січень в окремих регіонах став теплішим на 2,5-3 градуси", - сказала Балабух.

Відео дня

Говорячи про те, якою буде зима 2023-2024, кліматолог зазначила, що цей рік, радше за все, не буде винятком з тенденції, характерної для України протягом останніх років і десятиліть.

"Дуже ймовірно, що температура зими, зима цього року, також очікується теплою", - зауважила експерт і додала, що очікується, що середня за сезон температура в Україні може бути на 1-2 градуси вищою за норму, що є досить великим значенням.

Водночас Балабух пояснила, що йдеться лише про переважання теплішої погоди взимку, - холодніші дні також будуть. "Будуть періоди, коли температура буде нижчою, коли будуть можливі арктичні вторгнення", - додала кліматолог.

Вона зауважила, що зима цьогоріч приходить до України неохоче. Очікується, що грудень буде досить теплим.

"І вже якщо можливі такі арктичні вторгнення, то вони, радше за все, будуть, як класично у нас найнижчі температури спостерігаються десь в середині січні – другій половині січня, в лютому, то саме цей період у нас може бути найхолодніший. В цей період можливі найсильніші снігопади, зазвичай", - розповіла Балабух.

Так, кліматолог зауважила, що зима обов’язково прийде, і висловила сподівання, що більша частина зимового періоду буде комфортною для українців, з коливаннями температури, як і в попередні зими, в межах від -5 до +5 градусів.

"А різкі похолодання малоймовірні… Радше за все, будуть короткотривалими і не дуже інтенсивними", - сказала Балабух.

Погода у грудні 2023 - яким буде початок місяця в Україні

Синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха зазначила, що на початку грудня в Україні спостерігатимуться сильні температурні контрасти. У перших числах місяця очікуються атмосферні фронт та циклони, які спричинять опади. Надалі погода стабілізується, а опади припиняться.

Так, за її словами, зокрема 1 грудня температура у південних областях може сягнути навіть понад 10 градусів тепла. Водночас у західних та північних областях буде невеликий мороз.

Вас також можуть зацікавити новини: