Апеляційний суд Києва розпочав розгляд скарги адвокатів позафракційного народного депутата Надії Савченко на рішення суду першої інстанції про застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як передає кореспондент УНІАН, в залі судових засідань перебувають як прокурори, так і адвокати разом із Савченко, яка утримується у скляній кабіні для затриманих. Вона має пляшку з водою, з якої час від часу п’є.

На початку судового засідання Савченко заявила відвід одному з прокурорів у справі Олександру Климовичу. У клопотанні підозрювана заявила, що Климович у суді першої інстанції нібито говорив про те, що російські диверсанти Євген Єрофєєв і Олександр Александров, яких у 2016 році обміняли на Савченко, повернувшись до Росії, не вчиняли теракти. Таким чином, на думку Савченко, він порівняв їх з українськими військовими, мовляв, російські військовослужбовці кращі.

Наразі колегія суддів під головуванням судді Ігоря Паленика перебуває у кімнаті для нарад для вирішення цього питання.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня Верховна Рада дала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Читайте такожРолик із оголеною Надією Савченко "крутять" на телеканалі нардепа Мураєва (відео)

Їй інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

23 березня Шевченківський райсуд Києва обрав Савченко запобіжний захід у вигляді арешту терміном на 59 діб, до 20 травня, без альтернативи внесення застави.