Петро Порошенко / REUTERS

Президент Петро Порошенко особисто зателефонував кореспонденту ТСН Ользі Василевській, яка готувала сюжет про його ймовірний відпочинок в іспанський Марбельї, аби спростувати інформацію, викладену в матеріалі.

Як йдеться у випуску ТСН, коли цей матеріал готувався, за півгодини до ефіру 6 серпня, з Адміністрації Президента зателефонували автору сюжету Ользі Василевській і повідомили - з нею особисто хоче поспілкуватися президент України.

Читайте також"Несподівані гості": Порошенка із родиною помітили у ресторані Києва (фото)

Відео дня

Виявилося, що його прес-служба повідомила йому про те, що кореспондент проанонсувала матеріал на своїй сторінці у Facebook, першим реченням посту було - "В пошуках Петра Олексійовича довелось піднятися на найвищу гору в Марбельї".

Петро Порошенко після ввічливого привітання почав говорити, що ніколи не відпочивав у Марбельї, що це замовна спланована проти нього акція, що він не знає, де відпочивали його діти, і це їхня особиста справа. На запитання - де він відпочивав, чи відпочивав узагалі, чому президентський борт тиждень перебував у Відні - президент не відповів.

"Хочу вам повідомити, що зараз я знаходжусь на робочому місці, в Києві, Україна, на вулиці Банкова. Я дуже щасливий, що, дякуючи моїй скромній особі, ви, особливо за рахунок найбільшого олігарха, змогли відвідати Іспанію і відпочити там, - сказав Порошенко. - Єдине, що скажіть, що ні в цьому, ні в минулому році, ні на найбільшій, ні на найменшій горі, ні в Марбельї, ні в іншій частині, крім Мадриду і Сантьяго-де-Компостела, я не був".

На запитання кореспондента про те, чи є у президента вілла у Марбельї та що президентський борт робив у Відні вісім днів, Порошенко не відповів і поклав слухавку.

На офіційні запити про відпустку президента жодної відповіді протягом чотирьох днів із Адміністрації Президента до особистого дзвінка Порошенка не надійшло.

У самому сюжеті йдеться, що президент України Петро Порошенко, ймовірно, провів тиждень в неанонсованій відпустці.

За негласними правилами, президентська адміністрація повинна повідомляти про перерву в роботі глави держави, але зазвичай сім'я Порошенків таку інформацію не розголошує. Джерела ТСН в АП підтвердили, що з 29 липня президент не з'являвся на роботі, тому журналісти вирішили пошукати Порошенко в Марбельї, де глава держави має свої фірми і маєток прямо на березі моря.

Ошатна вілла оформлена на самого президента, вона побудована в 1993 році. Місцеві підтверджують, що це власність українського президента. Його україномовний сусід стверджує, що два тижні тому там хтось був і передбачає, що це були родичі Порошенка. Щодня в віллу приїжджає домробітниця, провітрює приміщення, з щілини відкритого гаража видно білий Porsche - саме на такому президента бачили кілька років тому в аптеці. Однак в маєтку журналістам ніхто не відкриває.

Уся іспанська власність Порошенка та його друзів зареєстрована в Марбельї в маленькій кімнатці недалеко від узбережжя. Усі справи цих фірм веде така собі Ірина Петрівська-Стороженко. За адресою фірм з купівлі нерухомості – занехаяний будинок, двері котрого покрилися пилюкою. Але помітно, що пошту хтось забирає регулярно. Одна з фірм, "Тулуз Інвестментс", придбана ще 2012 року. На неї у 2016-му була оформлена вілла в найбільш закритому котеджному містечку іспанського Бенахавіса – Ла Заґалета. Офіційно віллою володіє дружина заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського. Але джерела ТСН підтвердили, що шукати Порошенка слід саме в Ла Заґалеті, де найдорожчі маєтки та найтихіші сусіди – російські політики та арабські шейхи. 

Місцеві жителі називають найвищий і найбільш помпезний маєток віллою російського президента Володимира Путіна. У 2012 році сенатор Камчатського краю Валерій Пономарьов придбав величезну ділянку, на котрій побудували це житло. Те, що там буває Путін, підтвердила охорона містечка, але потрапити туди, сказали, не можна. Журналісти запитали про можливість провідати Порошенка, на що охоронці зателефонували до консьєрж-сервісу – дозволу проїхати ТСН не дали. Вранці наступного дня журналісти спробували проїхати туди іншим чином – і це вдалося. Ексклюзивні знімання з найбільш закритого елітного котеджного містечка в Іспанії, де нерухомість тут стартує від 10 мільйонів євро, а утримання будинків сягає 100 тисяч євро на рік, були показані у випуску ТСН.19.30 6 серпня 2018 року (відео дивіться вище). Доти там не ступала нога жодного папараці, а той, хто помилково впустив українців, імовірно, вже звільнений із роботи. 

Найближчим сусідом до "маєтку Путіна" є вілла, оформлена на заступника секретаря РНБО Олега  Гладковського. Вона розташована трохи нижче. Судячи з бруду навколо, сподівань, що там може відпочивати родина українського президента, майже не було, але ворота відкрила дівчина, дуже схожа на одну з доньок Порошенка. Вона дала зрозуміти, що не володіє українською, а віллу винаймає, проте одразу зникла за скляними дверима, де на неї чекав хлопець, схожий на сина Порошенка – Михайла. 

Доказом того, що Порошенко відпочивав в Іспанії разом зі своєю сім'єю, може бути рух президентського борту. Його головний літак був в ремонті в Стамбулі, а тепер стоїть в Києві в ангарі. Але другий 29 липня приземлився у Відні і стояв там протягом восьми діб. Вчора з Малаги вилетів чартер, який належить компанії "АВКОН", зареєстрованої в столиці по вулиці Електриків, 29-А, де і основні активи Порошенка. Чартер приземлився у Відні і через 10 хвилин після цього президентський борт злетів і взяв курс на Київ. Журналісти припускають, що з метою конспірації сім'я Порошенко прилетіла з Малаги найнятим чартером і пересіла на офіційний борт у Відні, щоб ввечері того ж дня бути вже в Києві.

За дивним збігом обставин, коли інформація про розшук журналістами родини Порошенків набула певного резонансу, в Мережі з'явилися фотографії, зроблені нібито випадково в одному з київських ресторанів, які зображують родину Порошенків під час вечері. На офіційні запити про відпустку президента жодної відповіді протягом чотирьох днів з АП не надходило.