Томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України, наголосив Порошенко / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Про це він сказав під час щорічного послання до Верховної Ради 20 вересня, передає "Українська правда".

"Гарантую, що держава захистить – не треба їх лякати – права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву", - сказав президент.

Відео дня

Разом з тим він запевнив, що держава поважатиме і вибір тих, хто вирішить залишитися в УПЦ МП.

Читайте такожФіларет розповів, що означає приїзд екзархів у Київ і назвав ймовірні дати ухвалення рішення про томос для УПЦ

"Ми не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна. Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Бо томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України", - сказав Порошенко.

Раніше повідомлялося, що в УПЦ МП заявили про неминучість розколу в суспільстві після томосу і заговорили про заклик до непокори.

Там вважають, що створення помісної церкви в Україні призведе до розколу суспільства і додали, що на цей випадок у них в концепції передбачена можливість звернення до вірян з закликом до громадської непокори.