Кондоліза Райс \ REUTERS

США допомагають Україні з окремими видами озброєння, щоб Україна могла захищати свої кордони.

Читайте такожЕкс-держсекретар про Донбас: цілком можливо, що США стануть суб'єктом якихось майбутніх угод

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" сказала професор Стенфордського університету і 66-й держсекретар США Кондоліза Райс. За її словами, надання озброєння "це не тільки знак того, що відносини між країнами міцні, але і визнання, що українська армія добре підготовлена". Вона зазначила, що "обороноздатність - це хороший приклад того, що ви контролюєте і можете покращувати".

Відео дня

Райс заявила, що Росія вчинила злочин, порушивши міжнародне законодавство, і сьогодні це зрозуміло всім. Вона зазначила, що Україна ж зараз в чомусь схожа на Німеччину, яка після Другої світової війни була розділена на дві частини, але перемогла, вибудувавши сильні економіку та демократію." Вам потрібно сконцентруватися на цьому", - порадила екс-держсекретар. 

Райс висловила надію на те, що Україна все ж укладе угоду з МВФ, а значить, отримає фінансову підтримку. "Але українцям також важливо взяти відповідальність за власну долю у свої руки. Це важливий урок", - зазначила Райс, додавши, що жодна держава не може виживати за рахунок міжнародної допомоги постійно, "але будь-яка держава виживає, якщо міцно спирається на суспільство, яке йому довіряє".

Крім цього Райс сказала, що важливо пам'ятати: авторитарні уряди часто брешуть. "У тому, що розповідає Росія про події на Донбасі, правди мало, але, якщо це розказано багаторазово і багатоканально, ми не завжди встигаємо спростувати такі повідомлення. Значить, вони можуть стати частиною правди", - зазначила вона. У зв'язку з цим Райс зазначила, що США не збираються скасовувати санкції проти Росії, яка вже перейшла межі дозволеного. Проте підкреслила важливість діалогу з російською стороною з таких питань, як Північна Корея і Сирія.

Повну версію інтерв'ю з Кондолізою Райс читайте у новому номері журналу "Новое время" від 4 вересня 2018 року.