За словами президента, початок Собору відклали на більше трьох годин / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що як мінімум 5 разів переговори щодо підготовки Об’єднавчого собору українських православних церков заходили в глухий кут.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте такожЧерез тиск РФ лише 2 з понад 10 прибічників автокефалії в УПЦ МП прибули на Об’єднавчий Собор – Порошенко

Відео дня

За словами президента, початок Об’єднавчого собору відклали на більше трьох годин.

«У нас було як мінімум 5 випадків, коли переговори про підготовку до проведення собору заходили в глухий кут і вихід знаходили за моєї участі», - розповів він.

«За останній тиждень я спав приблизно, не більше трьох годин на добу, консультації тривали дуже напружено, але вихід кожного разу був знайдений в абсолютно демократичній манері, коли сторони йшли на поступки один одному, і врешті-решт це відбулося», - зазначив президент.

За його словами, українські церкви домовилися між собою в умовах, коли вони 27 років не сідали за один стіл переговорів і не мали жодного спілкування.

«Вони узгодили статут, процедуру обрання предстоятеля, узгодили всі деталі, і вони повністю відповідають канонам», - додав Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні, який отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви .

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.