Кияни хочуть жити в європейській столиці / REUTERS

Майже дві третини мешканців Києва (63%) підтримують вступ України до Європейського Союзу, 5% виступають за вступ держави до Митного союзу.

Читайте такожЄС виділить Україні 60 мільйонів євро на розвиток інфраструктури

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», представлені сьогодні на прес-конференції керівником групи "Рейтинг" Олексієм Антиповичем та заступником директора Любомиром Мисівим.

Відео дня

Згідно з даними дослідження, за останній рік майже не змінилася кількість жителів Києва, які підтримують вступ України до Європейського Союзу (63%) та НАТО (56%). Ще 18% виступають проти вступу країни до ЄС, а 23% - проти вступу до Організації Північноатлантичного договору.

"Майже дві третини підтримали вступ до Європейського Союзу, майже кожен п'ятий - ні, але 18%, які проти вступу в ЄС, не за Росію", - повідомив Антипович.

У зв'язку з цим він зауважив, що лише 5% киян обирають зовнішньополітичну орієнтацію країни на Росію.

Разом з тим, як показало опитування, серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції надалі лідирує проєвропейський вектор. При цьому на фоні зменшення кількості тих, хто з-поміж можливих векторів інтеграції обирає ЄС (з 59% до 56%), зростає кількість прихильників рівновіддаленості України від Росії та Заходу (з 23% до 25%). Лише 5% підтримують вступ до Митного союзу (Євразійського економічного союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану і Вірменії).

Опитування серед мешканців Києва Соціологічна група «Рейтинг» проводила з 16 листопада по 2 грудня. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1,6 тис. респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури міста. Похибка становить не більш як 2,4%.

У вересні повідомлялось, що за результатами загальнонаціонального соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, Більше половини опитаних громадян України, а саме 51,5% респондентів вважають необхідним набуття Україною членства в Європейському Союзі