Білоруська православна церква заборонила своїм вірянам брати участь у служіннях нової церкви в Україні / фото svaboda.org

Православні віряни Білорусі не мають права брати участі у служіннях новоствореної Православної церкви України.

Про це повідомив офіційний представник Білоруської православної церкви (БПЦ) Сергій Лепін, передає "Радіо Свобода".

За його словами, Білоруська православна церква ставиться до утворення Православної церкви України так само, як і РПЦ.

Відео дня

Читайте такожЩе один митрополит колишньої УПЦ МП оголосив про перехід до нової церкви в Україні (відео)

Також, заявив Лепін, керівництво БПЦ не надсилало вітання предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

"Які контакти? Звичайні добросусідські контакти. Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Про жодні канонічні, літургійні відносини не йдеться. Вони навіть неможливі з цією церквою", - відповів представник БПЦ на питання щодо контактів з новою українською церквою.

"... Ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників", - сказав представник БПЦ.

За словами отця Сергія Лепіна, Білоруська православна церква має канонічні і літургійні відносини тільки з Українською православною церквою Московського патріархату.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня у Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

17 грудня Синод колишньої УПЦ МП звільнив з посад священників, які брали участь у Об’єднавчому соборі, у числі яких двоє архієреїв – митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), а також митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).