Маломуж заявив, що великої бази в Бердянську не буде \ dpsu.gov.ua

Україна має дуже мало шансів на створення великої військово-морської бази в Бердянську.

Читайте такожМаломуж дав прогноз розвитку Росії після Путіна

Про це заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж. Серед причин він назвав те, що у нас немає потужного військово-морського флоту, який був би здатний протидіяти новим загрозам, крім того, Україні, крім Азовського, треба прикривати Чорне море і важливі чорноморські порти, зокрема – Одесу, а для цього потрібен потужний флот.

Відео дня

"З іншого боку, потрібно створення потужної інфраструктури для такої бази, а це може тривати довго. Наприклад, коли Росія поставила питання про перенесення військової бази в Новоросійськ, вона будувала її роками.

Тому великої бази в Україні в Бердянську не буде. Там може бути база, що забезпечує дислокацію наших прикордонних катерів і частково ВМС, і яка, в першу чергу, охороняла б кордон, територіальні води України", -підкреслив експерт під час чату на Главреді.

Він також вважає, що в перспективі, після врегулювання ситуації на сході країни, визначення кордону з РФ і демілітаризації зони Азовського і Чорного морів, відпаде необхідність будівництва військових баз: "Але це вже буде під новим міжнародним форматом, і з новим керівництвом України, коли ми змусимо Росію грати за загальними міжнародними правилами".

Маломуж зазначив, що якщо Україна спробує побудувати таку базу, не маючи навіть відповідних ресурсів для цього технологічних та військово-морських, то вона тільки витратить величезні суми коштів: "І все це може закінчитися нічим, як колись будівництво "Стіни".

Оцінюючи ситуацію із захопленням українських моряків і кораблів у Керченській протоці він заявив, що українська сторона "підставила моряків", прекрасно розуміючи, що Росія буде фізично перешкоджати їх проходження через протоку.

"Українська сторона знала, як Росія буде діяти, тому що РФ заявляла, що більше не пропустить через протоку жодного українського військового катера. Тому, незважаючи на те, що з юридичної точки зору, ми діяли цілком правомірно, але фактично ми підставили своїх моряків під удари ФСБ", - додав експерт.