Завершення "Північного потоку-2" буде мати дуже негативні наслідки для України / Ілюстрація REUTERS

Німеччині буде непросто відмовитися від будівництва "Північного потоку-2" і зруйнувати партнерські відносини з Кремлем, а Києву врешті-решт доведеться визначатися зі своїми ключовими іноземними партнерами.

Таку думку в чаті на "Главреді" висловив дипломат і голова фонду "Майдан закордонних справ", експерт-міжнародник Богдан Яременко.

Відео дня

Читайте такожПосол США в Німеччині закликав Берлін припинити підтримку «Північного потоку-2»

За його словами, для Німеччини дуже важливо збереження економічного співробітництва з РФ, яка купує її товари.

"Німеччина виробляє набагато більше, ніж може сама споживати, і їй треба десь це продавати. При цьому Німеччина виробляє надзвичайно якісний і дорогий продукт, тому не всі можуть купити його. А в Росії гроші є, тому для Німеччини вона - ключовий партнер", - зазначив дипломат.

На думку Яременка, "Північний потік-2" буде добудовано і для України це буде мати цілу низку негативних наслідків.

"Адже, виходить, німці змушені не лише вводити санкції проти Росії, але і страждати від американських санкцій через Росію і через інтереси України. Це буде створювати для нас у найближчій перспективі дуже серйозні проблеми з Німеччиною", - зазначив він.

Яременко переконаний, що Києву необхідно визначитися з вибором партнерів, оскільки Україна підтримує як санкції США проти Німеччини через будівництво газопроводу, так і санкції Європи, введені проти РФ.

"Сьогодні ми закликаємо Німеччину і ЄС застосувати санкції проти Росії через її дії в Азовському і Чорному морях, але в той же час радіємо санкціям США проти Німеччини. Так не буде. Нам доведеться обирати між партнерами та їх інтересами, а це дуже непростий вибір", - підсумував він.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м3 газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Проти його будівництва також виступають США. 11 грудня стало відомо, що у Конгресі США прийняли резолюцію проти "Північного потоку – 2". 12 грудня Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій критикує будівництво газопроводу.