Ілюстрація REUTERS

Російська Федерація та її ставленики на тимчасово окупованій частині Донбасу несуть повну відповідальність за зрив звільнення заручників і політичних в'язнів.

Читайте такожПрезидент: українських заручників не вдається звільнити через небажання Путіна

Про це у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, нагадавши, що рівно рік тому відбувся обмін заручниками, й було звільнено 74 українця.

Відео дня

"Ми робили все можливе, аби 27 грудня 2018 року повторити минулорічний успіх і витягти інших. Вина за зірване цьогорічне звільнення - повністю на РФ і їх маріонетках, які навіть не дали офіційних відповідей на десятки пропозицій України цього року, на наш заклик забрати з українських тюрем засуджених росіян і віддати наших. Ми робили десятки пропозицій за рік. Ми готові були до найширшого компромісу", - заявила Геращенко.

Вона зазначила, що українська сторона передавала списки заручників і політв'язнів на переговорах у Мінську, через омбудсменів, за лінією МЗС, через спеціального представника Державного департаменту США у справах України Курта Волкера, президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, церкву, «нормандський формат», політичних радників президентів.

"Президент Порошенко двічі влітку говорив телефоном з Путіним. З одного питання - Сенцов, інші заручники і політв‘язні", - зауважила Геращенко.

Геращенко додала, що їй боляче через те, що не вдалося звільнити українців.

"Попри весь тиск світу, не забрали Сенцова і Сущенка, попри всі наші зусилля, й досі не забрали наших з тюрем окупованого Донецька і Луганська. Але не опускаємо руки. Такий мій принцип. Хоч іноді, особливо після зустрічей з родинами заручників, відчуваєш таке моральне виснаження, що хочеться все кинути", - повідомила Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся обмін заручників. Україна віддала 233 засуджених, які були затримані у зв'язку з війною на сході і відбували покарання в українських в'язницях, в обмін на 74 українських заручника. Серед звільнених українських заручників - 32 військових і 41 цивільний.

Вчора, 26 грудня 2018 року, Геращенко повідомила, що РФ не відповідає на пропозицію України щодо обміну заручників і політв'язнів перед Різдвом. Українська сторона хоче здійснити обмін 22 засуджених росіян на 22 українських політв'язнів та 72 сепаратистів на 19 українських заручників, яких утримують на окупованих територіях Донбасу. Українська сторона ініціювала на 27 грудня відеоконференцію учасників гуманітарної групи ТКГ для обговорення питання обміну заручниками 5 січня.