Ілюстрація / REUTERS

Російська Федерація не відповідає на пропозицію України щодо здійснення обміну заручників з окупованого Донбасу і українських політичних в'язнів з російських в'язниць на початку 2019 року, перед православним Різдвом.

Про це у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Українська сторона в ТКГ запропонувала провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, аби ще раз спробувати наблизити позиції в питанні звільнення заручників. Ми передали конкретні пропозиції, списки і запропонували здійснити велике звільнення в форматі 22-22, 39-11 і 33-8 5 січня, в переддень Різдва. До сьогодні ми не отримали жодної відповіді від РФ і представників ОРДО", - повідомила вона.

Відео дня

Геращенко констатувала, що українська сторона очікувала більш активної і конструктивної позиції від координатора ОБСЄ в гуманітарній підгрупі посла Тоні Фріша. "Він запропонував провести конференцію 29 грудня, а не 27 грудня (ми згодні на 29 грудня, звичайно, але від представників ОБСЄ очікуємо більш зацікавленої позиції і більшої ініціативи у вирішення гуманітарних питань)", - додала вона.

Читайте такожПідконтрольний Росії суд окупованого Криму залишив під арештом українських моряків

Водночас Геращенко повідомила, що представники ОРЛО надіслали листа, в якому відмовилися від проведення відеоконференції.

"Також змушена наголосити, що РФ і її представники всі ці роки не дали жодної письмової відповіді на українські пропозиції. Тільки усно відповідають на групі, що "нас там нет" і це "гражданская вайна". Розумію, чому вони не дають письмових відповідей - не хочуть залишати жодних документів, але це не звільнить РФ від відповідальності за розв‘язання війни і невиконання Мінських угод", - заявила Геращенко.

Також вона повідомила, що звернулася до представника України в ТКГ Євгена Марчука, аби 27 грудня під час відеоконференції підгрупи ТКГ з питань безпеки він також порушив питання перед РФ і ОБСЄ щодо необхідності проведення відеоконференції гуманітарної підгрупи з одним питанням - звільнення заручників. "Ми готові говорити про різні формати, обговорити кожне прізвище, зробити все для зближення позицій і звільнення затриманих. Було б дуже правильно і гуманно звільнити всіх до Різдва, до 7 січня 2019 року", - заявила вона.