Епіфаній прокоментував сьогоднішнє підписання Варфоломієм Томосу / фото УНІАН

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що вручення томосу про автокефалію ПЦУ, яке відбудеться 6 січня, буде скріплено його співслужінням з Вселенським патріархом Варфоломієм божественної літургії.

Читайте такожВарфоломій: український народ стає вільним від будь-якого зовнішнього тиску і втручання

Про це він заявив у Стамбулі після церемонії підписання томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським патріархом Варфоломієм.

Відео дня

«Наша церква-дочка ніколи не забуватиме всього, що дала нам церква-матір від часів давніх і дає нам дотепер, жертовно проголошуючи для всієї повноти православ’я, що в священні диптихи входить нова церква-сестра – Українська», - заявив він.

За словами Епіфанія, шлях до цього «благословенного» дня був складним.

«Саме таким складним і скорботним є шлях правди», - заявив він.

«Ми з трепетом і піднесенням чекаємо разом завтрашнього дня, коли вами (Варфоломієм) буде вручено підписаний сьогодні патріарший і синодальний томос і це велике історичне діяння і наше єднання буде скріплене співслужінням святої божественної літургії», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України, який буде вручений обраному предстоятелю Епіфанію 6 січня.