Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що вселенський патріарх Варфоломій через автокефалію для Православної церкви України багато витерпів від Москви і ще натерпиться.

Як повідомили у прес-центрі ПЦУ, про це почесний патріарх Філарет заявив під час проповіді в столичному храмі ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» 13 січня.

«Скільки років ми робили все для того, щоб визнали нас, що ми є незалежна українська церква. І яка була відповідь? «Ви розкольники», «ви неканонічні», «ви не маєте благодаті», «у вас хрещення не дійсне», «відспівувати у вас не можна» та інше», - заявив він.

Відео дня

За словами почесного патріарха Філарета, всупереч шаленому тиску Росії вселенський патріарх Варфоломій визнав ПЦУ автокефальною. «І ми йому вдячні за це! Він теж витерпів через це багато від Москви, і ще витерпить. І ми вдячні нашому президенту, тому що завдяки його мудрості, його наполегливості ми отримали томос», - сказав він.

Читайте такожЗ отриманням томосу процес об’єднання українського православ’я тільки почався - Філарет

«Але якби не було Київського патріархату, який виріс, як із гірчичного зерна, то нічого б не було. Пам‘ятаєте 1992 рік, якою маленькою була наша церква? Я пам’ятаю, як покійний патріарх (РПЦ) Олексій сказав: «Пограються у свою незалежність і повернуться». Так на нас дивились. А потім церква стала найбільшою в Україні... І тому все це звершувалось з волі Божої, бо Бог створив такі умови», - переконаний він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.