У Росії продовжують змушувати українців до прийняття громадянства РФ

Про це Крим.Реалії розповів адвокат Сенцова Дмитро Дінзьо.

За його словами, раніше захист режисера направила скаргу до російської Генпрокуратури за фактом того, що слідчі органи ФСБ Росії надавали до суду довідку про те, що Федеральна міграційна служба визнала Сенцова громадянином Росії.

Як зазначив Дінзьо, на підставі цієї довідки, в Росії встановлювали його особу та громадянство.

Відео дня

Читайте такожРосійські судді досі не знають, громадянами якої країни є жителі анексованого Криму«Я оскаржив це рішення, і Генеральна прокуратура дала, відповідно, мені відповідь, в якій вказала, що у Сенцова де-факто є подвійне громадянство - він є громадянином України і Росії в силу федерального конституційного закону, який був прийнятий щодо Криму. Але де-юре він є громадянином Росії в силу того, що немає двосторонньої угоди між Україною і Росією про подвійне громадянство», - розповів адвокат.

Він пояснив, що в Генпрокуратурі визнають подвійне громадянство режисера, але на правових підставах і в рамках справи вони його представляють громадянином Росії, без урахування українського громадянства.

Читайте такожПромова Сенцова у суді: я не кріпак, щоб передавати мене разом з землею«Якщо Генпрокуратура ставить питання про подвійне громадянство Сенцова, то до нього можуть допустити українського консула, який перебуває в Москві, про що мною і було заявлено днями клопотання. Будемо чекати відповіді», - повідомив Дінзьо.

Адвокат зазначив, що захист буде і надалі наполягати на українському громадянстві Сенцова і на відсутності юридичних фактів говорити про громадянство Росії.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий ФСБ в анексованому Криму, а потім переправлений у СІЗО Москви. Його звинувачують у підготовці терактів. 26 грудня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 квітня 2015 року термін утримання під вартою Сенцова.