Моряки є військовополоненими згідно з Женевською конвенцією / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

Українських моряків, захоплених у полон Росією в Чорному морі, можуть як обміняти на полонених росіян, так і повернути без жодних умов.

Читайте такожЄвросоюз знову закликає Росію негайно звільнити усіх полонених українських моряків

Про це розповів адвокат Микола Полозов, який захищає командира одного з українських кораблів Дениса Гриценка, передає «Обозреватель».

Відео дня

На питання про можливість обміну українців адвокат відповів: "Це може бути як обмін, так і просто видача без жодних умов. Фактично, шлях лише один — це створення консолідованого зовнішнього тиску на Кремль з боку України та її західних партнерів. Тут пряма залежність — чим сильнішим буде цей тиск, тим швидше моряки опиняться вдома".

Полозов також розповів про нинішній стан полонених.

"Наші адвокати бачили всіх моряків, спілкувалися з ними... Всі в досить гарному психологічному стані. Що стосується стану здоров'я, скарг ніхто з них не висловлював. Моряки змогли зустрітися зі своїми рідними, яких вони не бачили вже 1,5 місяці. Ця зустріч надала їм сил і впевненості, щоб продовжувати боротьбу далі", — зазначив він.

Російський юрист нагадав, що моряки є військовополоненими згідно з Женевською конвенцією. Тому на суді вони повідомили лише короткий перелік відомостей про себе і на інші питання відповідати відмовилися.