Український посол передав генсеку ООН копію заяви МЗС України від 16 січня / ukraineun.org

Голова Постійного представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу копію заяви МЗС України із закликом до міжнародної спільноти консолідувати тиск на Росію з метою безумовного звільнення українських військовополонених моряків.

Про це йдеться у повідомленні Постійного представництва України при ООН у Twitter.

Зокрема, український посол передав генсеку ООН копію заяви МЗС України від 16 січня, у якій зовнішньополітичне відомство закликало міжнародну спільноту консолідувати тиск на Росію з метою безумовного звільнення українських військовополонених моряків.

Відео дня

"Єльченко в листі Генсекретарю ООН: Україна вимагає, щоб Російська Федерація поважала права 24 українських військовослужбовців, захоплених у Чорному морі 25 листопада 2018 року, враховуючи їхній статус військовополонених відповідно до міжнародного гуманітарного права", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожУкраїнські моряки на "суді" в Москві назвали себе військовополоненими і відмовилися давати свідчення

У своєму листі Єльченко попросив Гутерріша розповсюдити зазначену заяву МЗС України як документ Генеральної асамблеї ООН відповідно до порядку денного 73-ї сесії ГА ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих українських територіях.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив терміни арешту до 24 і до 26 квітня 20 морякам, 16 січня - ще чотирьом до 24 квітня. Захист заявив, що подасть апеляцію на всі рішення про продовження арешту військовополонених.